Zwangerschapstest en kinderwens

De zwangerschapstest: welke, wanneer en hoe?

Om zelf te testen of je zwanger bent, kun je het best een zwangerschapstest kopen bij de apotheek of drogist. Bij sommige drogisten kun je al voor 5 euro een zwangerschapstest kopen. Goedkope zwangerschapstesten werken net zo goed als duurdere. Lees eerst aandachtig de bijsluiter, daarin staat precies hoe het werkt. Je kunt de test ook laten doen bij de huisarts.

 

Doe de zwangerschapstest op de dag dat je eigenlijk weer ongesteld had moeten worden. Dat is dus de eerste dag dat je ‘over tijd’ bent. Het heeft geen zin om voor die datum al een test te doen. Dan zitten er niet genoeg zwangerschapshormonen in je lichaam. Bij de meeste testen betekent een + dat je zwanger bent, en een – dat je niet zwanger bent. Maar er zijn ook testen die met streepjes werken. Begrijp je de bijsluiter niet, vraag dan bij een apotheek of drogist om uitleg. Mocht je niet zeker zijn over de uitslag van de test, kun je het beste na een paar dagen nog een keer een zwangerschapstest doen.

 

Zwangerschapssymptomen: waar moet je op letten?

 

Er zijn ook een aantal lichamelijke veranderingen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent. Het kan zijn dat je niets merkt, maar het is goed om er wel op te letten.

 

  • Je borsten zijn gevoelig en groter en je tepels groter en donkerder van kleur.
  • Je kunt last krijgen van je maag (brandend maagzuur).
  • Je bent ’s ochtends vaak misselijk.
  • Je voelt je moe of je hebt last van hoofdpijn.
  • Je wordt niet ongesteld, of je bent veel minder ongesteld dan normaal.

 

Mijn menstruatie blijft uit, ben ik zwanger?

 

Wanneer je niet ongesteld wordt, denk je al snel dat je zwanger bent. Maar zwangerschap is niet de enige oorzaak waardoor je menstruatie (tijdelijk) uitblijft. Je hormoonhuishouding kan door verschillende redenen verstoord raken, waardoor je niet ongesteld wordt. Hierdoor kan je dus overtijd, maar niet zwanger zijn. De meest voorkomende oorzaken voor het uitblijven van je menstruatie zijn:

 

  • Hormonale schommelingen
  • Stress
  • Afvallen, ondergewicht en overgewicht
  • Medicijngebruik
  • Extreme lichaamsbeweging (topsport)
  • Ziekte
  • Verstoord dag- en nachtritme
  • Overgang

 

Bij twijfel of vragen, raadpleeg je het best je huisarts of bezoek een gynaecoloog tijdens ’t dagelijkse ‘Kinderwens’ spreekuur bij Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen (of Heerlen).

 

Voor meer en uitgebreidere informatie zie: De kinderwenspoli van Zuyderland

Moeder en dochter samen buiten

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.