Kans op meerling

De kans om in verwachting te raken van een meerling is niet zo groot: 1,6 procent. De meeste meerlingen zijn tweelingen. Drie of meer baby’s tegelijk krijgen, komt heel zelden voor. Moderne vruchtbaarheidstechnieken zorgen wel voor een groter aantal meerlingen dan vroeger.

 

Twee-eiige tweeling

 

Twee-eiige tweelingen komen het meest voor. Een twee-eiige tweeling ontstaat uit twee eicellen en twee afzonderlijke zaadcellen. Deze baby’s kunnen hetzelfde geslacht hebben, maar dat hoeft niet. Ze lijken net zo veel op elkaar als gewone broers en zussen.

 

Eeneiige tweeling

 

Eeneiige tweelingen komen minder vaak voor dan een twee-eiige tweelingen. Bij een eeneiige tweeling is er één bevruchte eicel, die zich opsplitst in twee identieke embryo’s van hetzelfde geslacht. Als je een eeneiige tweeling krijgt, krijg je dus twee jongetjes of twee meisjes die heel sterk op elkaar lijken. Het kan zijn dat ze ieder hun eigen vruchtwaterzak en placenta hebben, maar ze kunnen ook samen in een vruchtwaterzak zitten, en samen een placenta delen.

 

Erfelijkheid

 

Komen er in je familie twee-eiige tweelingen voor, dan heb je wat meer kans om in verwachting te raken van een twee-eiige tweeling. Soms komen er bij de vrouwen in een bepaalde familie meer eitjes vrij bij de ovulatie. Ook als dit in de familie van de vader voorkomt, heb je een grotere kans op een meerling. Verder heb je iets meer kans op een meerling als je wat ouder bent en als je al meerdere kinderen hebt gekregen.

 

Kans op een meerling is groter bij ivf

 

De kans om bij een ivf-behandeling zwanger te worden van een meerling is afhankelijk van het aantal bevruchte embryo’s dat bij één behandeling wordt teruggeplaatst. Het aantal meerlingen dat uit een ivf-behandeling ontstaat, is kleiner dan vroeger. Dat komt doordat er minder bevruchte eicellen tegelijkertijd worden teruggeplaatst dan voorheen. De kans op een zwangerschap als er één bevruchte eicel wordt gebruikt, is groter dan vroeger. In 2009 kreeg ruim 10 procent van de vrouwen die een ivf-behandeling hadden ondergaan een meerling.

 

Risico’s van een meerlingzwangerschap

 

De kans op problemen is bij een meerlingzwangerschap groter dan wanneer je zwanger bent van één baby.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.