Gezond gewicht

Als je zwanger wilt worden, is een gezond gewicht belangrijk. Te zwaar zijn is niet gezond, maar te licht ook niet. Als je te zwaar of te licht bent, word je minder makkelijk zwanger. Je hebt ook meer kans op gezondheidsproblemen.

 

Is mijn gewicht goed?

 

Om er achter te komen of je een gezond gewicht hebt kun je jouw Body Mass Index (BMI) berekenen op Voedingscentrum.nl. Je BMI is een indicator voor een gezond gewicht. Je hebt een gezonde BMI als de verhouding tussen je lengte en gewicht klopt. Als je geen overgewicht hebt en zwanger wilt worden, is het niet verstandig om af te vallen. Schommelingen in je gewicht zijn niet goed voor je vruchtbaarheid. Je kunt beter gewoon gezond eten.

 

Overgewicht: afvallen voor je zwanger wordt

 

Als je te zwaar bent en wilt afvallen, neem dan ruim de tijd voordat je probeert zwanger te worden. Om af te vallen, moet je minder calorieën binnenkrijgen dan je lichaam verbruikt. Als je wilt afvallen zijn gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging belangrijk.

 

Probeer niet te snel af te vallen. Een gemiddeld gewichtsverlies van een halve kilo tot één kilo per week is een goede richtlijn. Veel meer dan één kilo per week afvallen is niet goed, omdat je dan mogelijk onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

Wil je advies of begeleiding? Dan kan de verloskundige of huisarts je verwijzen naar een diëtiste. Ook kun je voor meer informatie over overgewicht kijken op Voedingscentrum.nl.

 

Ondergewicht: aankomen voor je zwanger wordt

 

Als je zwanger wilt worden, kan ondergewicht dat in de weg staan. Extreem ondergewicht vermindert namelijk je vruchtbaarheid. Het is meestal niet makkelijk voor mensen met ondergewicht om een paar kilo aan te komen. Wil je aankomen voordat je zwanger wordt? Neem dan de tijd, want op gewicht komen kost tijd. Eén kilo erbij in drie tot vier weken is een mooi resultaat.

 

Bij het aankomen is de juiste voeding belangrijk. Je kunt het beste regelmatig eten: drie hoofdmaaltijden en drie tussenmaaltijden. Kies voor tussendoortjes die niet alleen calorieën, maar ook vitamines en mineralen leveren, zoals een hand noten en/of pinda’s, een schaaltje zuivel, boterham/cracker dik belegd met margarine en besmeerd met bijvoorbeeld pindakaas/notenpasta/humus.

 

Wil je advies of begeleiding? Dan kan de verloskundige of huisarts je verwijzen naar een diëtiste. Ook kun je voor meer informatie over overgewicht kijken op Voedingscentrum.nl.

 

Vasten

 

Wil je vasten terwijl je probeert zwanger te worden? Bijvoorbeeld vanwege de Ramadan? Bespreek dit met je huisarts of een diëtiste.

 

Eetstoornis

 

Tijdens de zwangerschap gaat je lichaam zeker veranderen. Je buik wordt dikker en je hele lichaam wordt wat ronder. Dat hoort er nu eenmaal bij. Heb je last (gehad) van een eetstoornis (anorexia of boulimia)? Dan kan het voor jou moeilijk te accepteren zijn dat je lichaam gaat veranderen. In dat geval is het goed om daar op tijd met je huisarts of een verloskundige over te praten. Begin er bijvoorbeeld over op het kinderwensspreekuur. Op de website Naeweb.nl van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen vind je meer informatie over eetstoornissen.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.