Erfelijke eigenschappen

Kinderen krijgen hun erfelijke eigenschappen via de genen van hun ouders. Van (bijna) elk gen hebben we er twee: een van je vader en een van je moeder. Maar niemand weet tevoren wát een kind van de vader meekrijgt en wát van de moeder.

 

Mogelijk erfelijke aandoeningen

 

Je kinderen kunnen eigenschappen van jou erven, zoals je haarkleur en de kleur van je ogen. Soms erven je kinderen ook minder leuke eigenschappen, zoals aandoeningen. Er zijn heel veel verschillende erfelijke aandoeningen. Als een kind overlijdt tijdens de zwangerschap kan dat ook komen door een erfelijke aandoening.

 

Praat over erfelijkheid

 

Komt in jouw familie een erfelijke of aangeboren aandoening voor? Dan is het goed om dit al vóór de zwangerschap met de verloskundige of huisarts te bespreken. Je kunt ook naar een kinderwensspreekuur. Soms is aanvullend onderzoek mogelijk voordat je zwanger wordt. Dit heet een dragerschapstest,

 

Meer informatie over erfelijkheid

 

Meer informatie over zwanger worden en erfelijkheid kun je vinden op Erfelijkheid.nl. Heb je een kinderwens en wil je weten welke risico’s jij loopt? Vul dan de vragenlijst in op Zwangerwijzer.nl. Wil je weten of je drager kunt zijn van een erfelijke ziekte? Kijk dan op Benikdrager.nl.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.