Drugs

Drugs kunnen ervoor zorgen dat je tijdelijk minder vruchtbaar wordt en dus minder makkelijk zwanger kunt raken. Drugs zijn bovendien slecht voor je eigen gezondheid tijdens de zwangerschap en voor de gezondheid van je toekomstige kind.

 

Sommige drugs vergroten voor de bevruchting al de kans op een miskraam of afwijkingen bij het kind. Dat geldt voor vrouwen, maar ook voor mannen. Cannabis (wiet, hasj) beïnvloedt bijvoorbeeld de beweeglijkheid van de zaadcellen.

 

Stoppen met drugs

 

Als je gewend bent om te blowen, af en toe xtc te nemen of andere drugs te gebruiken, zoals cocaïne of speed, is het belangrijk om te stoppen. Dat is niet alleen nu belangrijk, omdat je zwanger wilt worden, maar ook voor straks. Als je eenmaal zwanger bent, kunnen drugs ernstige afwijkingen veroorzaken bij het kindje.

 

Hulp bij stoppen met drugs

 

Als jij of je partner drugs gebruikt, kan het moeilijk zijn om te stoppen. Soms word je er onrustig van, angstig of somber. Je kunt zelf stoppen of hier hulp bij zoeken. Zeker als je wilt stoppen met alcohol, GHB of heroïne, is het aan te raden om dit onder toezicht van een arts te doen. Zelfstandig stoppen kan namelijk gevaarlijk zijn. Adressen van instellingen voor verslavingszorg kun je vinden op de website van Drugsinfo.nl, maar je kunt ook altijd terecht bij je huisarts of verloskundige.

 

Meer informatie over zwanger worden en drugsgebruik kun je vinden op de vraag-en-antwoordpagina van de website Strakszwangerworden.nl.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.