Na de basisschool ga je naar het voorgezet onderwijs. Dit is een spannende stap. De uitslag van de Cito-toets en het advies van je leerkracht geeft aan naar welke schoolniveau je kan: VMBO, HAVO of VWO. Samen met je ouders kun je diverse scholen bezoeken en kijken welke school het beste bij je past. Ook geven middelbare scholen vaak voorlichtingsavonden, zijn er open dagen en kun je deelnemen aan een meeloopdagen.
Toe aan het kiezen van een vervolgopleiding? Ontdek , vergelijk en doe een studiekeuze check op het internet. Met deze voorinformatie kun je samen met ouders en of vrienden goed voorbereid naar open dagen. De meeste (hoge)scholen en universiteiten organiseren voorlichtingsdagen. Probeer de sfeer van de onderwijsinstelling in te schatten. Is dit een plek waar jij jezelf als toekomstig student goed kunt ontplooien? Vraag ook studenten die je ziet rondlopen hoe ze hun opleiding ervaren of knoop gesprekken aan met de docenten.
Zie ook: Studiekeuze123 en / of bekijk de ‘Keuzegidsen‘ van Keuzegids.nl.
Als je het te bont hebt gemaakt op school, kan je school besluiten om je te schorsen of je zelfs van school te sturen. Als je geschorst wordt, moet de school je ouders een brief sturen. Daarin staat waarom je geschorst bent en voor hoe lang. En ook hoe je bezwaar kunt maken. Duurt de schorsing langer dan een dag? Dan moet de school het melden bij de Inspectie van het Onderwijs. Je kunt maximaal een week worden geschorst.
Als je geschorst bent, mag je geen lessen volgen. Maar je bent ook niet vrij. De school verwacht wel dat je je schooltaken doet en spreekt met jou af wat je moet doen en wanneer. Tip: vraag je klasgenoten wat het huiswerk is voor de lessen die je mist. Zo voorkom je dat je straks achterloopt op de rest.
Een schorsing is eigenlijk een soort laatste waarschuwing. Als je je na de schorsing niet beter gedraagt, kan de school besluiten om je van school te sturen. Je school mag nooit zelf besluiten je weg te sturen. Ze moeten het probleem voorleggen bij de Inspectie van het Onderwijs. Samen beslissen ze wat ze gaan doen.
Als je het niet eens bent met de beslissing van school, kun je ook praten met iemand van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Kijk op Laks.nl voor meer informatie.
Heb je moeite met lezen of spellen? Haal jij wel eens cijfers of letters door elkaar? Misschien heb je dyslexie. Mensen met dyslexie herkennen woorden minder goed en lezen daarom langzamer of met fouten. Ook hebben ze moeite met spelling.
Als je nog niet weet dat je dyslexie hebt, dan kun je je erg onzeker voelen. Misschien denk je dat je dommer bent dan de rest. Jij hebt moeite met dingen die anderen ‘gemakkelijk’ vinden, zoals spellen of een getal lezen. Het leren van woorden in een vreemde taal of van rijtjes kost jou veel meer tijd. Dat is frustrerend en maakt je misschien onzeker. Veel mensen met dyslexie komen daar pas achter, als zij al op de middelbare school zitten. Weten dat je dyslexie hebt, kan veel rust geven. Nu weet je wat er aan de hand is. Je bent niet dom. Jouw hersenen werken gewoon op een andere manier. Je bent net zo slim als anderen, je snapt dingen even goed. Je hebt alleen moeite met lezen of spelling.
Als jij, je ouders of je school denken dat je dyslexie hebt, dan kun je dit laten onderzoeken. Dit onderzoek gebeurt door een dyslexiespecialist. Die kijkt ook welke hulp je nodig hebt. Als uit het onderzoek komt dat je dyslexie hebt, krijg je een ‘dyslexieverklaring’. Daarin staat welke problemen je hebt en of je recht hebt op hulpmiddelen en begeleiding. Met een dyslexieverklaring heb je bijvoorbeeld recht op extra tijd bij een examen.
Als je dyslexie hebt, probeer dan te accepteren dat je lees- en schrijffouten maakt. Dan hoef je niet meer boos te worden op jezelf, maar kun je nadenken over hoe je met je dyslexie omgaat. Er zijn veel vormen van dyslexie. Daardoor werken tips van anderen lang niet altijd ook bij jou. Dat kan heel lastig zijn. Probeer gewoon maar uit welke hulp voor jou handig is.
Op veel scholen zijn er vaste afspraken over de hulp en ondersteuning die dyslectische leerlingen kunnen krijgen. Toch is het verstandig om met je leraren of je mentor te praten over jouw dyslexie. Misschien kun je extra afspraken maken, zodat je goed kunt meekomen met de les. Ook al heb je ‘officieel’ dyslexie, toch kun je op school tegen mensen aanlopen die het niet begrijpen. Sommige klasgenoten vinden bijvoorbeeld dat je boft, omdat je extra tijd krijgt bij toetsen. Probeer je daar niets van aan te trekken.
Zie ook: ‘Dyslexie‘ van Ouders & Onderwijs.
Zie ook: ‘Anoniem chatten‘ van JouwGGD.
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.