Drugs zijn middelen die iets met je doen, in je hoofd en met de rest van je lichaam. De hersenen worden geprikkeld, waardoor er geestelijke en lichamelijke effecten optreden. Niet alle drugs zijn hetzelfde. Er zijn drie soorten drugs: verdovende drugs (alcohol, heroïne, GHB, wiet, hasj) stimulerende drugs (XTC, speed, cocaïne ) en bewustzijnveranderende drugs (wiet, hasj, paddo’s, lsd, XTC). Lachgas is zowel een bewustzijnsverlagend als bewustzijnsveranderend middel.
Alcohol is de werkzame stof in verschillende dranken zoals bier, wijn en jenever maar ook in mixdranken. Alcohol ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Er is onderscheid tussen zwak alcoholhoudende dranken (bier, wijn) en sterke drank zoals wodka, jenever of likeurtjes. Door te veel alcohol kun je een kater krijgen. Je bent misselijk, hebt hoofdpijn en je voelt je slap en moe. Door de ontremmende werking van alcohol kan er ruzie en agressief gedrag ontstaan, of ander gedrag waar je later spijt van kan hebben. Ook kun je een black-out krijgen.
Drugsgebruik brengt uiteraard risico’s met zich mee. Voor bijna alle drugs gelden dat ze op de korte termijn je stemming versterken. Als je vrolijk bent, word je nog vrolijker. Maar ben je verdrietig, dan kan je nog somberder worden. Je kunt daardoor ook heel agressief of heel angstig worden. Soms kan drugsgebruik zelfs leiden tot een paniekaanval. Als je sommige drugs, zoals XTC en speed, tijdens het uitgaan gebruikt, kun je oververhit raken. Als je teveel drugs inneemt, kun je een overdosis krijgen. Als gevolg van een overdosis kun je overlijden. De meeste drugs beïnvloeden de waarneming en het concentratievermogen. In het verkeer kan dat natuurlijk tot hele gevaarlijke situaties leiden!
Op de lange termijn kan het leiden tot verslaving, waarbij ‘willen gebruiken’ is veranderd in ‘moeten gebruiken’. Daarnaast kan het leiden tot schade aan verschillende organen, uitputting. Door drugsgebruik worden vermoeidheid, pijn en honger vaak onderdrukt. Dit kan het lichaam uitputten, waardoor gewichtsverlies, oververmoeidheid, hoofdpijn en vatbaarheid voor ziekten het gevolg kunnen zijn.
Als je veel vrienden hebt die drugs gebruiken en je gaat naar dancefeesten of festivals, dan denk je al gauw dat iedereen aan de drugs zit. Maar dat is niet zo! De meeste van je leeftijdgenoten gebruiken geen drugs. Als jij geen drugs gebruikt en je vrienden wel, hoe ga je daar dan mee om? Kijk dan dit filmpje van het Trimbos Instituut.
Voor specifieke informatie over iedere drug klik hier, check je Drugsinfo.nl of neem je contact op met de GGD Zuid-Limburg. Uiteraard kunnen ook je ouders vragen hebben. In deze folder staat informatie voor je ouders over drugs en alcohol.
Zie ook: ‘Drugs‘, ‘Alcohol‘ en ‘XTC‘ van het Trimbos Instituut.
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.