Mediagebruik bij jongeren

Wanneer worden social media en gamen een probleem?

Als jongere groei je op met allerlei manieren om online met elkaar in contact te komen. Denk hierbij aan social media en (online) games. Positieve effecten hiervan kunnen zijn dat je leert om vrienden, plezier te maken en jezelf te presenteren. Toch kan dit soort communicatie ook nadelige gevolgen hebben. Vooral voor jou als jongere omdat je (wellicht) meer risico’s neemt en gevoeliger kan zijn voor groepsdruk. Hierdoor kan social-mediagebruik en gamegedrag problematisch worden. Soms zo problematisch dat er sprake is van cyberpesten of vervelende (eventueel naakt-) foto’s van jou via internet of telefoon zijn verspreid.

 

Ook kan het zo zijn dat je te veel uren er mee bezig bent en er verslaafd aan raakt. Waarbij je minder of geen controle meer hebt over je internet gebruik, je minder goed kan functioneren in het dagelijks leven en je continu in je gedachten bent over hetgeen wat zich op je telefoon afspeelt.

 

Je vraagt jezelf dan bijvoorbeeld af ‘heb ik nog nieuwe appjes binnen?’ of ‘moet ik nog iets nieuws op Instagram plaatsen’? Veel jongeren gebruiken het ook om een negatieve stemming te ontvluchten en vrolijk te worden. Soms kan het ook zijn dat er zelfs ontwenningsverschijnselen als het mediagedrag niet meer mogelijk is, zoals zweten en je onrustig voelen.

 

Heb je vragen of twijfels over jouw eigen mediagedrag? Praat erover met vrienden, ouders of familieleden. Of ga in gesprek met een jongerenwerker of psycholoog kind & jeugd, zij kunnen je handige tips en advies geven.

 

Zie ook: ‘Gamen zonder flauwekul‘ van het Trimbos Instituut.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.