Gevoelens bij jongeren

Wat als ik me rot voel?

In deze levensfase verandert niet alleen je lichaam, maar ook je gevoelens. Doordat je hormonen zo actief zijn, kunnen je emoties heel erg wisselen: het ene moment ben je heel vrolijk en blij, het volgende verdrietig en gekwetst. Het is lastig, maar het hoort er allemaal bij. Ook verliefdheid hoort bij de puberteit. Dat vreemde gevoel dat ze ook wel vlinders in je buik noemen.

 

Voel je je soms onzeker, heb je last van stress of ben je weleens bang, onzeker of depri? Dat is natuurlijk vervelend, maar niet zo erg. Dips horen erbij. Maar het is ook zeker niet de bedoeling dat je je altijd ongelukkig voelt. Daar kun je, met hulp, iets aan doen. Maak het bespreekbaar met vrienden, ouders of familieleden die je toevertrouwt. Je kunt ook altijd praten met een professional van de GGD of een psycholoog kind & jeugd van het CJG Westelijke Mijnstreek.

 

Zelfdoding en zelfbeschadiging?

 

Zijn er momenten dat je het niet meer ziet zitten? Dat je jezelf pijn wil doen of niet meer verder wil leven? Dan voel je je vast heel erg rot. Misschien ben je verdrietig, boos of somber. Of heb je het idee niets meer te kunnen voelen. Dan kan je situatie hopeloos lijken. Alsof niets of niemand je kan helpen.

 

Dan is het belangrijk om te weten dat het wel beter kan gaan. Er zijn allerlei manieren om je verder te helpen zodat je dit rottige gevoel niet meer, of minder vaak hebt. Veel mensen die vaak denken aan zelfdoding of zichzelf pijn doen voelen zich somber/depressief of ze zijn heel erg bang. Het gevoel dat het nooit meer goed zal komen hoort daar ook bij, je hersenen kunnen die lichtpunten niet meer, of moeilijk zien op zo’n moment. Er kunnen speciale redenen zijn dat je vaak over zelfdoding of jezelf pijn doen denkt, bijvoorbeeld als je gepest wordt of iets heel naars hebt meegemaakt.

 

Wat kan ik doen als ik aan zelfdoding denk? Neem iemand in vertrouwen. Praat erover met je ouder(s) of vrienden, je huisarts of iemand op school. Of zoek hulp. Je kan ook eerst anoniem chatten met JouwGGD of bellen met 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Soms lopen de dingen niet zoals gehoopt. Samen met jou zoeken we naar een oplossing! Daarom kun je ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van jouw baby, peuter, kind en jongere. Wie wij zijn? Pedagogen, psychologen kind & jeugd en andere deskundigen. Wij werken in de regio Westelijke Mijnstreek actief samen met huisartsen, jeugdartsen en ketenpartners en denken graag met je mee (en vinden niets gek).

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.