Gezondheid bij jongeren

Help, een veranderend lichaam!?

Als je zoon of dochter in de puberteit komt verandert het lichaam van je kind aan de buitenkant, maar óók aan de binnenkant. Meestal vanaf het 11e jaar (bij meiden) en 13e jaar (bij jongens), maar vaak ook eerder begint een lichaam zich te ontwikkelen. Ze zeggen weleens ‘de hormonen gieren door het lijf’. Dat gebeurt inderdaad in de puberteit. Hormonen zijn de chemische stoffen in je lichaam die lichaamsprocessen regelen. Je kind gaat er opeens volwassener uitzien.

 

Meisjes krijgen borsten, beharing op de benen, oksels en in de schaamstreek. De menstruatie (ongesteldheid) komt op gang. Hierdoor worden ze vruchtbaar en kunnen ze zwanger worden.

 

Jongens krijgen baardgroei, schaamhaar en de ‘baard in hun keel’, een lage, zwaardere stem. De penis en ballen gaan groeien. Ook kan er een spontane zaadlozing (natte droom) voorkomen.

In deze fase veranderen de hersenen, waardoor ze dingen anders gaan bekijken dan vroeger. Je kind wordt gevoeliger voor prikkels, kan snel afgeleid zijn, en (tijdelijk) van alles vergeten. Misschien vraagt je kind zich wel eens af of anderen hem aardig vinden? Of ze er ‘normaal’ uitziet? Dit soort vragen horen bij de puberteit. Vrienden en vriendinnen hebben waarschijnlijk hetzelfde.

Aan al die veranderingen in het lichaam moet je kind wennen. het kan zich er soms flink onzeker en onhandig door voelen. Het belangrijkste om te weten is dat het normaal is. Het hele proces van lichamelijk volwassen en geslachtsrijp worden, duurt ongeveer 2 jaar.

 

Wil je meer hierover weten? Je zoon of dochter op weg helpen in deze fase? Klik hier voor de ‘pubergids voor meisjes’. En klik hier voor de ‘pubergids’ voor jongens’. Ook kan je kind (eventueel samen met jou) eens kijken op JouwGGD. Zie ook: ‘Anoniem chatten‘ van JouwGGD.

 

Wat als er vragen of zorgen zijn over de gezondheid?

 

Om gezond op te groeien is een gezonde levensstijl belangrijk. Ook voor pubers en jongeren betekent dit bewust eten en voldoende bewegen. En nee, het betekent niet dat je kind alleen maar gezonde dingen moet eten of dagelijks in de sportschool met gewichten moet trainen. Sterker nog, wanneer er op deze leeftijd te veel getraind wordt kan dit op lange termijn juist problemen veroorzaken, omdat de spieren zich sneller ontwikkelen dan de botten die nu nog volop in groei zijn.

 

Een gezonde levensstijl zorgt er mede voor dat je kind lekker in zijn vel zit, er goed gezond uitziet en zich goed kan concentreren op school, studie of werk. Voor meer informatie over gezonde voeding en je ‘lekker in je lijf ‘ voelen vind je hier meer informatie van het Voedingscentrum. Bij vragen of twijfels over de gezondheid en voeding van jouw puber of jongere, kun je altijd een afspraak maken bij de huisarts, of een jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD Zuid-Limburg.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.