Jonge mantelzorger aan het woord

1 juni 2023

Jonge mantelzorgers zijn jongeren in de leeftijd van circa 10 tot 23 jaar die in hun thuissituatie zorgen voor of zorgen hebben over hun naaste. Zoals een ziek broertje of zusje, een verslaafde vader of een moeder met depressieve klachten of een opa of oma die veel zorg vragen en wellicht inwonend zijn. Pepijn is zo’n jonge mantelzorger. Hij vertelt ons waarom het belangrijk is dat school aandacht heeft voor jonge mantelzorgers, wat hij heeft gemist.

 

 

Het zorgen voor een zieke naaste kan veel psychische en/of emotionele impact hebben op de ontwikkeling van jongeren. Opgroeien in zo’n gezin heeft invloed op de ontwikkeling, ook op school, of het kind nu wel of geen (extra) taken thuis heeft. Ze kunnen in een isolement komen, zich niet begrepen voelen, het presteren op school kan beïnvloed worden, of het welbevinden kan verslechteren door stress. De wens om erover te praten en (emotionele) steun te krijgen van school, vrienden en familie is onder jonge mantelzorgers groot. Het hoeft niet geproblematiseerd te worden, maar naar hen luisteren zodat ze hun verhaal kwijt kunnen kan al heel erg helpend zijn. De omgeving van de jonge mantelzorger, waarin school een belangrijke rol speelt, is zich hier vaak onvoldoende van bewust. Maar kan wel veel betekenen! Jonge mantelzorgers hebben erkenning, aandacht en begrip nodig om gezond op te kunnen groeien.

 

Workshop voor docenten

 

Docenten en leerkrachten geven aan dat ze vaak niet weten hoe ze het gesprek moeten aangaan met een jonge mantelzorger. Steunpunten Mantelzorg Zuid, Parkstad, Westelijke Mijnstreek, het Platform Mantelzorg Limburg en Knooppunt Informele Zorg hebben de handen in elkaar geslagen en zijn een workshop aan het ontwikkelen voor leerkrachten en docenten. In deze workshop krijgen de docenten handvaten en informatie over wat jonge mantelzorgers nodig hebben om gezond en krachtig te kunnen opgroeien, hoe je als school hier aandacht voor kunt vragen en hoe je als docent kunt signaleren, een goed gesprek kunt voeren en een luisterend oor kunt zijn. Het hoeft niet gecompliceerd te zijn om een jonge mantelzorger te helpen, het zijn soms hele kleine dingen die al helpen.

 

Meer informatie?

 

Van 1 t-m 7 juni is het de ‘week van de jonge mantelzorger’.

 

Op de website van Steunpunt Mantelzorg kun je het webinar ´KRACHTIG & kwetsbaar’ terugkijken dat vorig jaar in deze week is opgenomen. Ook lees je hier meer over de workshop voor leerkrachten en docenten in het primair en voortgezet onderwijs.

 

Bron: Knooppunt Informele Zorg

Geplaatst op 1 juni 2023 | Categorie Jongeren, Nieuws, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.