Hoe laat ik mijn baby wennen aan groente?

16 november 2019

Voor veel ouders zijn de eerste babyhapjes spannend en interessant. Hoe zou je baby het vinden? Wat vindt ‘ie wel lekker en wat niet?
“Als je baby 4 maanden oud is, mag je beginnen met het geven van de eerste vaste voeding”, vertelt Dean Wolters – projectleider Smart & Fit bij Ecsplore. “Ieder kind is anders en daarom zal ook ieder kind op zijn of haar eigen moment toe zijn aan de eerste hapjes. De eerste gepureerde groente- of fruithapjes zullen vooral wennen zijn: de structuur, smaak, geur en kleur is anders dan jouw baby kent van de melk. Geef je baby tijd om aan deze smaken te wennen. Bied je baby daarom stap voor stap groenten en fruit aan.”

 

Laat ze het zelf ontdekken

“Het begin zal niet gemakkelijk zijn. Je baby vindt de ene groente sneller lekker dan de andere. Voor een optimale smaakontwikkeling is het belangrijk dat je baby regelmatig dezelfde groentesmaak proeft. Wij adviseren minimaal 10 keer per smaak. Zo leert je baby stap voor stap de groente te herkennen en lekker te vinden. De beste manier om te starten is met zachte, zoete groenten zoals pompoen, wortel en bloemkool. Als je baby gewend is aan de groentesmaak, kun je een nieuwe groente toevoegen.”

 

Leren eten van een lepel

“Daarnaast is het belangrijk vertrouwen te hebben in je baby en geduldig te blijven. Laat je baby vooral zijn eigen tempo bepalen. Baby’s moeten leren eten van een lepel en dat kan best lastig zijn in het begin. Je baby kan het namelijk lastig vinden om het eten achter in de mond te krijgen, waardoor hij het eten soms uitspuugt. Dit betekend niet gelijk dat hij het niet lekker vindt. Blijf het gewoon proberen, iedere dag opnieuw. Dit geldt ook voor andere maaltijden dan groente en fruit. Je kunt beter kleine porties aanbieden, zodat je ook niet teveel hoeft weg te gooien als het ‘fout’ loopt.”

 

“Maak je vooral ook niet te druk, mocht je baby het eten laten liggen of soms uitspugen. Ze krijgen nog voldoende voedingsstoffen binnen door de melk. De vaste voeding is in deze leeftijdsfase immers nog bijvoeding.”

 

Zelf groente hapjes maken

“Het is belangrijk om je baby gelijk aan gezonde voeding te laten wennen. Je kunt ervoor kiezen om een groente maaltijd in een potje te kopen, maar je kunt ze uiteraard ook zelf maken: vers, voordelig en snel! Tip: Kook een grote hoeveelheid verse groente. Voeg niets toe aan de groente; geen suiker en / of zout. Pureer vervolgens de groente en laat het afkoelen. Gebruik voor het invriezen van de groentehapjes een ijsblokhouder. Zo kan je een voorraad van kleine porties met verse groente maken. Reken hierbij op ongeveer 4 babylepeltjes per portie. Warm voor gebruik de portie eenvoudig op in de pan of magnetron en serveren maar!”

 

Houd je stappen bij

“Als je je baby vanaf het begin gezonde eetgewoontes aanleert, zal hij de rest van zijn leven blijven genieten van gezonde smaken. Een stappenkaart kan daarbij een fijn steuntje in de rug zijn. Hierop houd je bij welke en hoeveel hapjes van welke groente je baby heeft gegeten. En ja… het kan soms lastig zijn, maar houd vol! Gelukkig sta je er niet alleen voor!”

 

Voor vragen over de verandering in voeding kun je terecht bij het Voedingscentrum, zij kunnen veel van jouw vragen beantwoorden. Je kunt natuurlijk ook altijd het consultatiebureau om advies vragen.

 

 

 

Geplaatst op 16 november 2019 | Categorie Baby's

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.