Om maar meteen met de deur in huis te vallen: slapen is echt een vaardigheid, dus stop maar met te bedenken waar jij als ouder het niet goed zou hebben gedaan. De enige manier waarop je het anders had kunnen doen, is wanneer je de juiste informatie tot je beschikking had gehad en die vinden is nog niet zo makkelijk.
In de laatste 10 jaar is er enorm veel onderzoek gedaan naar slapen, bij volwassenen, maar ook bij kinderen. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn nog niet heel erg bekend, waardoor slaap iets blijft dat we ‘gewoon’ doen. Helaas blijkt slapen voor zowel jong als oud toch niet altijd even makkelijk… In samenwerking met Judith Zinken, slaapcoach, hebben wij daarom dit artikel gemaakt, boordevol informatie en tips!
Sommige kinderen worden geboren met het talent om te slapen en anderen helaas niet. Ongeveer 45% van alle kinderen heeft problemen met slapen. Het mag dan zo makkelijk lijken, je doet je ogen dicht en valt in slaap. Voor sommige kinderen is het echter rocket science. Kleine kinderen kunnen niet praten en zijn dus niet in staat uit te leggen wat ze moeilijk vinden. Wat ze wel heel goed kunnen om jou als ouder duidelijk te maken dat ze iets moeilijk vinden is huilen, heel hard. Tot een maand of 6/7 huilen kinderen alleen met een reden. Ze kunnen nog niet bedenken dat wanneer ze huilen mama of papa komt om hen te troosten. Ze hebben je echt nodig om weer te kunnen kalmeren en in het geval van in slaap vallen hebben ze vaak ook jouw aanwezigheid nodig om dat te kunnen doen.
Waarschijnlijk heb jij als ouder niet de ambitie om jaren bij je kindje aan bed te zitten. Om ervoor te zorgen dat je kindje goed kan leren slapen zijn een aantal zaken belangrijk. Daarover meer in dit artikel.
Slapen is voor je baby of kind net zo belangrijk als goed eten, want voldoende slaap zorgt voor de ontwikkeling van de hersenen. Waar eten het lichaam voedt om te kunnen groeien, zorgt voldoende slaap voor de groei van het lichaam en ontwikkeling van de hersenen. Wist jij dat het babybrein bij geboorte ongeveer 25% is van het volwassenbrein en dat het in het eerste half jaar wel twee keer zo groot wordt?
Dit bericht op Instagram bekijken
Wanneer de dag- en/of nachtrust van kinderen chronisch verstoord wordt, groeien ze minder snel, zijn ze emotioneel instabieler, wordt de kans op overgewicht vergroot en gaan de leerprestaties achteruit. Oftewel: op alle gebieden komt er niet uit wat erin zit.
Verwacht geen wonderen, want leren slapen is vaak ook maatwerk, maar met deze basistips kom je waarschijnlijk al een heel eind:
Oftewel: de welbekende 3 ‘R’-en. Oudere kinderen vanaf een jaar of 3/4 laat je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan, ook in het weekend.
Voor baby’s en kleinere kinderen ga je op zoek naar de juiste wakkertijden. Deze wakkertijden in combinatie met de slaapsignalen die je kindje geeft zorgen ervoor dat je hem precies op het juiste moment in bed kan leggen.
Houdt rekening met de natuurlijke bedtijd van je kind.
Gaat je kindje al naar school, laat hem geen dutje doen ná schooltijd, want hierdoor verschuift het slaapritme.
Dit zorgt voor een diepere slaap. Vooral bewegen in de buitenlucht! Voor baby’s helpt daglicht bij het ontwikkelen van een goed dag en nacht ritme. Ga vooral in de ochtend waar mogelijk naar buiten.
Rustige en vooral vaste bedtijdrituelen helpen bij het in slaap vallen. Bij kinderen die overdag nog slapen is een ritueel van 5 minuten al voldoende om hen te helpen in slaap te vallen.
Neem voor het slapen gaan samen nog even de dag door. Wat was er fijn, waar heb je om gelachen, vooral de positieve dingen van de dag als dat lukt.
Een glas warme melk met honing doet nog steeds wonderen!
Zorg voor een donkere slaapkamer die niet te warm of te koud is.
Geen schermtijd tot 2 uur voor het slapen gaan en geen tv één uur voor het slapen gaan.
Heb je werkelijk alles geprobeerd, maar wordt het slapen niet beter, zoek hulp! Een huisarts, consultatiebureau of slaapcoach kan afhankelijk van de problemen de oplossing bieden. Soms worden de slaapproblemen veroorzaakt door medische redenen zoals slaapapneu, eczeem, allergieën, oorontsteking, reflux etc.
Een vast bedtijdritueel voor het slapen gaan helpt kinderen om makkelijker in slaap te vallen. De voorspelbaarheid van het ritueel zorgt ervoor dat het lichaam weet wat er gaat komen en af gaat schakelen naar de nacht.
Vanaf een week of 6-8 krijgt je baby mogelijk wat meer ritme in zijn slaapgedrag, dus vanaf dit moment loont het om te starten met een vast bedtijdritueel.
Een bedtijdritueel werkt in de avond heel goed, maar ook overdag helpt een bedtijdritueel je kindje. Overdag is 5-10 minuten al voldoende, maar ’s avonds mag het wat langer duren, minimaal 20-30 minuten. Het bedtijdritueel start vaak al na het avondeten, dus zorg ervoor dat de activiteiten die dan plaatsvinden rustige activiteiten zijn en bij voorkeur op dezelfde plaats (de slaapkamer) gedaan worden. Het helpt om het daglicht buiten te houden en om de slaapkamer donkerder te maken.
Dit bericht op Instagram bekijken
Rustig spelen, uitkleden, aankleden, wassen en/of in bad gaan, tandenpoetsen, plassen, water of melk drinken, inbakeren, praten over de dag, yoga, boekjes lezen, liedjes zingen, knuffelen, white noise of een muziekje aan, nachtlampje aan/uit doen, slaaptrainer aan etc.
Belangrijk is om hetgeen je doet altijd hetzelfde en in dezelfde volgorde te doen. Op deze manier wordt het naar bed brengen van je kindje ook nog eens tijdrek-proof!
Herkenbaar; de dag die start ergens tussen 5 en 6 uur in de ochtend? Je kind is vrolijk en vooral klaarwakker en is met geen mogelijkheid meer in slaap te krijgen. Helaas is 6 uur voor veel kinderen een prima tijd om de dag te starten. Is jouw kindje eerder wakker dan is het echt nog nacht en te vroeg om op te staan.
Dit bericht op Instagram bekijken
Baby’s tot 6 maanden hebben vaak nog geen ritme en vinden slapen in bed moeilijk. Slapen is op deze leeftijd heel erg belangrijk, het ‘waar’ en het ‘hoe’ veel minder. Als ze maar slapen! Verwacht dus van je baby (en jezelf) nog niet te veel. Zorg voor een goede basis, zodat je baby in ieder geval de ruimte heeft om zelf te leren slapen en te komen tot een goed ritme wanneer hij daar klaar voor is. Kijk hiervoor goed naar je baby en de signalen die hij afgeeft.
Kortom: heb geduld en geniet ervan dat hij nu nog lekker bij je wil slapen, voor je het weet is hij alweer groot!
Je kunt je wat oudere kindje helpen langer te slapen door te zorgen voor een donkere rustige kamer. Rust kun je creëren door gebruik te maken van ‘white noise’ ofwel witte ruis, te vinden op elke muziek-streamingsdienst. Dit geluid haalt als het ware de omgevingsgeluiden weg die kinderen in de ochtend wakker kunnen maken.
Een slaaptrainer helpt oudere kinderen (vanaf ongeveer 2 jaar) om in ieder geval in bed te blijven. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat ze ook daadwerkelijk langer door gaan slapen.
Op woensdag 13 april voor ouders van kinderen tussen de 0 en 6 jaar. Van 19:30 tot 21:00.
Aanmelden kan via claudia.sanders@piw.nl
Dit artikel is tot stand gekomen m.m.v. slaapcoach Judith Zinken van ‘Slaap en zo‘.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 17 maart 2022 | Categorie Baby's, Nieuws, Peuter, Schoolkind
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.