Groentehapjes in 10 stapjes

23 maart 2021

Een gezonde leefstijl voor kinderen begint al vanaf kleins af aan. Daarom werken JOGG Sittard-Geleen, GGD- Zuid Limburg en de Jeugdgezondheidszorg actief samen aan een gezonde leefstijl voor kinderen. Sanne Hamers van Ecsplore en Anouk Keijbeck,  jeugdverpleegkundige bij de GGD-Zuid Limburg, vertellen ons meer over de initiatieven ‘Groentehapjes in 10 stapjes’ en ‘het broodtrommelboekje’, beiden onderdeel van het programma Trendbreuk en Kansrijke Start.
 

 

Anouk vertelt: ”Het is belangrijk om dit thema extra onder de aandacht te brengen. Daarom krijgen ouders van pasgeboren baby’s sinds kort op het consultatiebureau een pakket: ‘Groentehapjes in 10 stapjes’. Daaropvolgend krijgen kinderen van 5 jaar sinds kort een broodtrommelboekje bij hun periodiek onderzoek bij de jeugdarts. Dit boekje staat vol met leuke en lekkere tips over gezond eten. Deze initiatieven dragen bij aan een gezonde leefstijl en toekomst, en zijn onderdeel van het programma Trendbreuk en Kansrijke Start.”

 

Groentehapjes in 10 stapjes

 

Sanne legt uit: “Het ‘Groentehapjes in 10 stapjes’ pakket biedt ouders de kans om op een leuke en makkelijke manier hun baby aan de eerste vaste voeding te laten wennen. Het groentehapje is in eerste instantie een aanvulling op de (moeder)melk. Die eerste groentehapjes zijn voor een baby vaak erg wennen. De structuur, smaak, geur en kleur is heel anders dan van de melk die de baby al kent. Stap voor stap kan een baby hier zo aan wennen. Het pakketje bestaat uit een stappenkaart om bij te houden hoe vaak de baby een bepaalde groente proeft en een ijsblokjeshouder om de hapjes mee in te vriezen.”

groentehapjes in 10 stapjes Groentjestapjes

 

Broodtrommelboekje

 

Sanne gaat verder: ”Het ‘Broodtrommelboekje’ krijgen alle kinderen overhandigd tijdens het 5-jarigen consult. Er staan allemaal lekkere en gezonde receptjes in voor in de broodtrommel. Boterhammen maar dan anders; gezonder en gezelliger. Zo leren kinderen (en hun ouders) dat gezonde voeding niet moeilijk hoeft te zijn. Een gezonde boterham ook heel lekker kan zijn!”

groentehapjes in 10 stapjes broodtrommel boekje

 

Waarom is het eten van groenten zo belangrijk?

 

Jeugdverpleegkundige Anouk legt uit: ”Groente eten is goed voor de gezondheid. Dat is algemeen bekend. Het eten van verschillende soorten groente is namelijk de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Groente bevat weinig calorieën en juist veel goede voedingsvezels en vitamines. Deze hebben kinderen nodig om gezond op te groeien. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Jong geleerd is oud gedaan! Om de smaakontwikkeling goed te laten verlopen, is het belangrijk dat de baby minimaal 10 keer een groente(smaak) proeft. Zo leert de baby stap voor stap de soort groente te herkennen en lekker te vinden.”

 

Enthousiast?  Meer lezen?

 

Wil je meer lezen over de eerste hapjes van je baby? Kijk dan eens hier.

 

Kijk ook eens op www.eetgroente.nl als je meer wil weten over ‘groentehapjes in 10 stapjes’.

Hier kun je ook meedoen aan de instagram-actie #mijneerstegroentehapjes

 

Informatie over welke voeding voor je kindje in het eerste jaar het beste is en inspiratie voor recepten vind je op www.voedingscentrum.nl.

 

Meer artikelen lezen over Ecsplore? Klik dan hier.

 

Meer lezen over het consultatiebureau/de jeugdgezondheidszorg van GGD Zuid-Limburg? Klik dan hier.

 

Contact? Vragen?

Voor meer informatie of verdere toelichting kun je contact opnemen met:
Sanne Hamers, JOGG regisseur Sittard-Geleen, via 06-40011496 of via e-mail sanne.hamers@ecsplore.nl

Of stel je vraag tijdens je bezoek aan het consultatiebureau aan de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts.

Geplaatst op 23 maart 2021 | Categorie Baby's, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.