Gratis webinar ‘Hoe check je of een puber lekker in zijn vel zit?’

21 mei 2021

Op dinsdag 1 juni organiseren onze collega’s van CJG043 in samenwerking met Mondriaan Preventie en een ervaringsdeskundige van @Ease een gratis webinar met het thema ‘Hoe check je of een puber lekker in zijn vel zit?’ Dit webinar is ook toegankelijk voor ouders en andere geïnteresseerden uit de 046-regio!
 
Jaarlijks krijgen 1 op de 5 jongeren te maken met psychische klachten. In corona-tijd ligt dit percentage nog veel hoger, waar we al eerder aandacht voor vroegen in dit artikel en waarover onze professionals tips hebben gegeven in onze serie ‘mentaal fit tijdens deze coronatijd‘. Het vroegtijdig signaleren van psychische klachten bij tieners en pubers is nu relevanter dan ooit! Maar waar kun je dan op letten? Daarover gaat dit webinar; bedoeld voor ouders, professionals en andere geïnteresseerden. Dit webinar Aanmelden voor dit gratis webinar op 1 juni van 19:00 tot 20.30 uur kan via info@cjg043.nl
 

Je ontvangt dan enkele dagen voor aanvang van het webinar de Teams-link. Het webinar wordt niet opgenomen en kan dus niet op een later moment gevolgd worden. Wel krijgen de deelnemers na afloop de presentatie toegestuurd per mail. Het webinar wordt verzorgd door Judith van Witsen van Mondriaan Preventie en een ervaringsdeskundige van @Ease. Als Youth Mental Health First Aid Trainer is Judith een expert op het gebied van vroegsignalering en het bespreekbaar maken van psychische klachten bij jongeren en volwassen.

 

gratis webinar hoe check je of een puber lekker in z'n vel zit? Met Judith van Witsen. Mondriaan Preventie. Dinsdag 1 juni van 19.00 tot 20.30 uur. Aanmelden per mail. Info@cjg043.nl

 

Ontwikkelingstaken van pubers, ook in coronatijd

 

Verschillende onderzoeken tonen aan dat jongeren sinds het begin van de corona-crisis meer stress, gevoelens van angst, somberheid en depressie zijn gaan ervaren. Om beter te begrijpen waarom veel jongeren onder druk zijn komen te staan door de aanhoudende coronamaatregelen, is het goed om stil te staan bij de zogenoemde ontwikkelingstaken van pubers.

 

Ontwikkelingstaken zijn thema’s die typisch zijn voor een bepaalde levensfase en die bepaalde vaardigheden vragen. Ze worden bepaald door veranderingen die op biologisch, psychisch en sociaal gebied plaatsvinden naarmate kinderen ouder worden. Een belangrijke ontwikkelingstaak in de puberteit is het ontwikkelen van een eigen identiteit.

 

Contact met leeftijdsgenoten

 

In een normale ontwikkeling zie je dat kinderen zich in de puberteit steeds meer los maken van hun ouders. (Tip: lees ook deze ouderblog eens over het thema loslaten). Het contact met leeftijdsgenoten krijgt een steeds belangrijkere plek in hun leven. De mening van leeftijdsgenoten en ‘erbij horen’ is ontzettend belangrijk voor veel pubers. In het contact met leeftijdsgenoten wordt bepaald wat wel en niet ‘cool’ is. En zo kunnen kinderen langzaam ontdekken wie ze zelf willen zijn. Wat wel en niet bij ze past, waar ze wel en niet bij willen horen. In die zin is contact met leeftijdsgenoten dus essentieel in deze leeftijdsfase.

 

Dit contact is door de coronamaatregelen onder druk komen te staan. Jongeren treffen elkaar niet meer op school, bij (sport)verenigingen of bij het uitgaan. het contact met leeftijdsgenoten krijgt in deze tijd veelal digitaal vorm, wat natuurlijk heel anders is dan fysiek contact. En dat kan z’n weerslag hebben op het gevoel van welbevinden.

 

Grenzen verkennen

 

Bij het zich losmaken van ouders om in het contact met leeftijdsgenoten ‘het eigen ik’ te ontdekken, hoort ook een stukje experimenteren en de grenzen verkennen of verleggen op allerlei gebieden. Een puber wil zijn leefwereld vergroten. Het gevoel van autonomie, het zelf kunnen kiezen en bepalen is daarbij belangrijk voor veel pubers. Ook wat dit stuk betreft, zie je dat het wringt door de coronamaatregelen. Want ook voor jongeren geldt dat hun autonomie om te bepalen wat ze willen doen wordt beperkt, doordat veel dingen simpelweg niet kunnen of mogen.

 

Daarnaast staat het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven natuurlijk haaks op de behoefte van pubers om zich los te maken van hun ouders en hun wereld te vergroten. Ook dit kan voor sommige jongeren van invloed zijn op hun mentale welzijn.

 

Extra aandacht gewenst

 

Wanneer we op deze manier kijken naar de impact van de coronamaatregelen op een eental zaken die essentieel zijn voor een belangrijke ontwikkelingstaak voor pubers, is het begrijpelijk dat dit grote invloed heeft op het mentaal welzijn van veel jongeren. Natuurlijk is het ook zo dat er veel jongeren zijn die het ook in deze tijd heel goed doen.

 

Maar als je je realiseert dat onder normale omstandigheden jaarlijks 1 op de 5 jongeren te maken krijgt met psychische klachten, dan kun je je voorstellen dat het in deze tijd belangrijk is om daar extra oog voor te hebben. Zeker voor jongeren die in aanleg of onder omstandigheden waarin ze zijn opgegroeid al een bepaalde gevoeligheid hebben om psychische klachten te ontwikkelen, kan het zijn dat deze kwetsbaarheid door de coronamaatregelen eerder of sterker aan de oppervlakte komt. Het is dus heel belangrijk dat de omgeving van jongeren vroege signalen van psychische klachten kan herkennen!

 

Signalen om op te letten

 

Somberheid, zich hele dagen terugtrekken op de eigen kamer, weinig tot geen sociale contacten, een kort lontje, slecht slapen, vermeend alcohol- of drugsgebruik… Het zijn allemaal tekenen waaraan je kunt zien dat het niet goed gaat met een puber. Het gesprek hierover aangaan en ondersteuning bieden, is vaak een uitdaging.

 

Vaak geven jongeren al in een vroeg stadium allerlei signalen af die te maken hebben met psychische klachten. het is echter vaak zo dat de jongere zelf nog niet zo door heeft dat het psychisch niet zo lekker gaat. Naast een jongere gaan zitten en écht luisteren naar wat deze te vertellen heeft kan helpen om signalen op te kunnen pikken en om samen te kijken naar wat vervolgens nodig is.

In het gratis webinar ‘Hoe check je of een puber lekker in zijn vel zit?’ wordt hier dieper op ingegaan.

 

Zorgen of vragen over het mentale welzijn van jouw puber?

 

Maak  jij je zorgen over het emotionele welzijn van jouw puber? Vraag je je af hoe je je kind hier het beste in kunt ondersteunen of begeleiden? Meld je dan aan via info@cjg043.nl voor dit gratis webinar!

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG Westelijke Mijnstreek 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 21 mei 2021 | Categorie corona, Jongeren, Nieuws

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.