Faalangstreductietraining: Je Bibbers de Baas!

4 september 2020

Faalangst is een vorm van angst die opkomt als je iets moet presteren, terwijl je bang bent dat het je niet gaat lukken. Bij sommige kinderen loopt de spanning zo hoog op, dat ze helemaal blokkeren en niet meer kúnnen presteren. Of dat ze spannende situaties zoveel mogelijk uit de weg gaan. Margriet en Claudia, jeugd- en gezinswerkers bij Partners in Welzijn, leggen uit wat zij in de faalangstreductietraining voor kinderen in groep 7/8 en hun ouders kunnen betekenen.

 

Wanneer spreken we van faalangst?

 

“Faalangst kan op school voorkomen, maar ook tijdens de muziekles of bij het sporten,” legt Claudia uit. “Of misschien wel als je een boodschap moet doen. Of als je iemand wilt opbellen. Een beetje angst is helemaal niet zo erg. Dat kan soms juist goed zijn, omdat je daardoor beter je best doet, je beter kunt concentreren of sneller kan reageren op gevaar.”

 

Margriet vult aan: “Maar er zijn ook kinderen die een beetje té veel van die angst hebben. Die bijvoorbeeld altijd bang zijn dat iets niet lukt op school. Of die bij gym van tevoren al zo bang zijn dat iedereen naar hen kijkt als ze in de ringen zwaaien, dat ze gewoon zweethanden krijgen en uit de ringen vallen. Kinderen die niet kunnen slapen of heel erg misselijk zijn voordat ze een spreekbeurt moeten houden. Die angst zit dan echt in de weg. Hierdoor ga je misschien slechtere cijfers halen dan je eigenlijk kunt, of durf je aan bepaalde dingen niet eens meer te beginnen.”

 

Welke hulp is er mogelijk bij faalangst?

 

Een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk over faalangst is terug te lezen in een eerder verschenen artikel . Hierin legt Mila, een meisje van 12 jaar, samen met haar moeder uit, hoe faalangst een rol speelde in haar leven en wat zij eraan heeft gedaan.

 

“Om kinderen zoals Mila te kunnen helpen, starten Margriet en ik, samen met onze stagiaire Cristi, op 2 november weer met een faalangstreductietraining ‘Je Bibbers De Baas’,” vertelt Claudia. “Hiermee hopen we te voorkomen dat kinderen met faalangst nóg verder gaan vastlopen in het onderwijs of op sociaal gebied.”

 

Resultaten van de faalangstreductietraining

 

Op de vraag wat kinderen dan precies leren in deze cursus antwoordt ze: “In deze cursus gaan wij met maximaal 8 kinderen bouwen aan meer zelfvertrouwen. Ook ontspanning en het leren kennen van bibbergedachtes en die te vervangen door meer helpende gedachten zijn belangrijke elementen. Hierdoor kan het gevoel van spanning en angst gaan afnemen. De kinderen gaan aan het einde met een goed gevulde gereedschapskist naar huis. Vol met tools die zij kunnen inzetten als ze een situatie erg spannend vinden. Ze ontdekken spelenderwijs wat het beste bij hen past. Dit kan voor ieder kind anders zijn.”

 

Hoeveel bijeenkomsten heeft de faalangstreductietraining?

 

Margriet geeft nog wat meer informatie: “Deze cursus is bedoeld voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool, woonachtig in de Westelijke Mijnstreek. De bijeenkomsten vinden plaats in wijkcentrum De Linde in Geleen. Er zijn 10 bijeenkomsten voor de kinderen. Voor de ouders zijn er 2 informatieve en leerzame ouderavonden, zodat zij hun kind goed kunnen ondersteunen,” vervolgt ze. “Met de leerkrachten onderhouden we ook regelmatig contact. Om te horen hoe het met het kind op school gaat, maar ook om hen mee te nemen in onze kennis over faalangst en de aanpak daarvan. Zo kunnen zij goed aansluiten bij de theorie uit de training in hun benadering van het kind in de klas. Samen staan we sterk!”

 

Aanmelden of meer info nodig?

 

Bel naar Partners in Welzijn 046-4575700 of mail naar aanmelden@piw.nl en je vraag komt bij de juiste persoon terecht. Of neem contact op met de schoolmaatschappelijk werker op de school van je kind.

 

Geplaatst op 4 september 2020 | Categorie Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.