De week voor de gezonde jeugd 2022

7 juni 2022

Van 7 tot en met 11 juni is het ‘de week voor de gezonde jeugd’. Het klinkt eigenlijk heel normaal, een gezonde jeugd, maar zo vanzelfsprekend is het niet. Kinderen en jongeren groeien ongemerkt op in een omgeving waarin ongezonde keuzes vaak (letterlijk) de meest voor de hand liggende keuzes zijn. Met de aanpak SuperFIT probeert Ecsplore hier verandering in te brengen.

 

De week van de gezonde jeugd is een week waarin vele organisaties in Nederland zich hard maken voor een gezonde toekomst voor kinderen en jongeren. Een week waarin de gezonde keuze de makkelijke keuze is. Jongeren die water drinken in plaats van gezoete dranken. Buiten spelen in plaats van op de bank hangen. Rennen omdat het leuk is, in plaats van rennen omdat het moet. Want een jeugd die opgroeit in een gezonde omgeving met een gezonde leefstijl wordt fysiek, psychisch en sociaal beter toegerust voor de toekomst. En wie wil dat nou niet?!

 

Herkenbaar?

 

Het is 17:00 uur. Je vliegt op je werk de deur uit, de auto in, richting kinderopvang. Je zoon heeft een leuke dag gehad, maar is – net als jij – moe. Je moet nog even naar de winkel.

 

In de supermarkt liggen de ‘Anna en Elsa koekjes’  op kinder-hoogte. De flesjes en pakjes zoete kinderdrank zijn rijkelijk versierd met tekenfilm-helden. Je peuter wordt er als een magneet naar toe getrokken en roept verlangend ‘Mama, brandweerman Sam!’  Zie hier maar eens weerstand tegen te bieden…

 

Als je de supermarkt-jungle zonder al teveel strijd overleefd hebt, stap je weer de auto in. Eenmaal thuis ga je koken en zet je voor je kind gemakshalve een filmpje aan. Kun jij tenminste even door…

 

Je droomt nog steeds van het ideaalbeeld: gezellig samen aan tafel, ontspannen genieten van een lekkere maaltijd en op het gemak de dag doornemen. Even quality time met het gezin. Maar de realiteit is oms hard…. Vaak is het vooral strijd. Je zoon weet héél goed wat hij wel en vooral ook níet lust. Komt dat ooit nog goed?! Leert hij ooit meer groente te eten dan komkommer en tomaatjes? En krijgt hij wel genoeg voedingsstoffen binnen, vraag je je bezorgd af?

 

Kinderen gezond opvoeden

 

Kinderen gezond opvoeden is belangrijk, lees je overal. Ga er maar aan staan. Want wat is er nu precies gezond? En wanneer doe je het goed?

 

Ook al wil je het vaak niet toegeven: je grootste voorbeeld zijn je eigen ouders, daar ben je tenslotte zelf opgegroeid. Het is dan ook niet gek dat je heel veel van ze hebt overgenomen. Je voedingspatroon, je manier van koken, wel of niet sporten, gezelligheid onder het genot van een wijntje, snacks voor de tv. Een manier van leven wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven.

 

En misschien heb jij jezelf bepaalde gewoontes aangeleerd die niet heel gezond zijn. Zie er maar eens van af te komen na 20 jaar…

 

SuperFIT

 

Oude gewoontes afleren, nieuwe gewoontes aanleren, kortom .. gedrag veranderen is ontzettend moeilijk. Bij Ecsplore draaien ze het om: je kan niet vroeg genoeg beginnen met het aanleren van een gezonde leefstijl. SuperFIT is een brede aanpak gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl bij jonge kinderen van 2 tot 4 jaar. Dat betekent meer bewegen, minder zitten, meer en verschillende groenten en fruitsoorten eten én water drinken. Later in deze week voor de gezonde jeugd nog veel meer hierover!

 

Voordelen gezonde leefstijl voor kinderen

 

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor kinderen. De basis voor een gezonde leefstijl wordt al op jonge leeftijd gelegd. Zoals hier boven gezegd, worden gewoontes al heel jong aangeleerd en blijven ze vaak het hele leven bestaan. Door zo vroeg mogelijk te beginnen met het aanleren van een gezonde leefstijl wordt de kans op welvaartsziekten zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten op latere leeftijd verkleind. Maar ook op korte termijn heeft een gezonde leefstijl voordelen voor kinderen: ze zitten lekkerder in hun vel, kunnen zich goed ontwikkelen, hebben meer zelfvertrouwen en concentreren zich beter.

 

Daarom maakt de aanpak SuperFIT zich hard voor het bevorderen van een gezonde leefstijl bij kinderen. Immers, jong geleerd is oud gedaan.

 

Hulp van SuperFIT

 

Kinderen leren door naar hun omgeving te kijken en te kopiëren. Kinderen doen niet wat jij zegt, maar wat jij doet. De omgeving speelt dus ook een belangrijke rol in het voedings- en beweeggedrag van kinderen. De aanpak SuperFIT richt zich op twee plekken waar peuters zijn: kinderopvang en thuis.

 

Vanuit SuperFIT wordt bij de kinderopvang gekeken naar welke spelmaterialen worden ingezet. Wat is er nog meer mogelijk? Hoe is de ruimte ingedeeld en nodigt deze uit tot bewegen? Als de kinderen aan een tafel werken, moeten ze dan zitten of mag dit ook staand? Kan bewegen nog meer onderdeel worden van de dag en hoe doen we dat dan? Zou je beweegspelletjes kunnen koppelen aan VVE doelen? Bijvoorbeeld al springend leren tellen.

 

Welke voeding krijgen de kinderen bij de opvang? Wordt er afgewisseld met groente en fruit? En drinken de kinderen water of krijgen ze ranja?

 

Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de sociale omgeving. Denk hierbij aan welk voorbeeld de pedagogisch medewerker op de opvang geeft. Zit zij regelmatig op haar telefoon? Eet ze samen met de kinderen fruit? Beweegt ze mee als de kinderen buiten spelen? Of gaat ze liever zitten zodra de kans zich voordoet?

Vanuit SuperFit worden medewerkers ondersteund bij bovenstaande thema’s.

 

De kracht van SuperFIT

 

“Mooie voorbeelden uit de praktijk laten zien dat wanneer pedagogisch medewerkers zich openstellen voor de SuperFIT aanpak, ze uiteindelijk hiervoor beloond worden met vrolijke, enthousiaste en energieke peuters”, zo stelt Daan Pluim, projectleider SuperFIT bij Ecsplore. “Hier ligt de kracht van SuperFIT.”

 

Diverse kinderopvang locaties van MIK Kinderopvang & Spelenderwijs in de gemeenten Sittard-Geleen, Beekdaelen en Stein werken al met de SuperFIT aanpak. “De aanpak blijft groeien en zich verder ontwikkelen”, vertelt Daan. “Het streven is dat alle kinderopvanglocaties van MIK en Spelenderwijs de SuperFIT aanpak implementeren.”

 

Podcast avontuurlijk buitenspelen

 

Ook leuk! Beluister hier de Podcast over avontuurlijk buitenspelen met Metske Straus en Micha Domertschikow van MIK Kinderopvang.

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 7 juni 2022 | Categorie Jongeren, Nieuws, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.