Hoe ga ik de strijd aan met moeilijke eters?

10 december 2019
Deel via:

Je herkent het vast wel: peuters die liever spelen met de worteltjes op hun bord (dan ze op te eten), die al voordat ze aanschuiven roepen “dat lust ik niet” of die na drie happen al vol zitten… “Gelukkig sta je er niet alleen voor! Ruim de helft van alle jonge kinderen is kieskeurig met eten.” vertelt Dean Wolters van Ecsplore.

 

“Kieskeurig eetgedrag hoort zelfs bij de ontwikkeling van jonge kinderen, zo wijzen meerdere regionale onderzoeken uit – waaronder ook de Westelijke Mijnstreek. Van de kinderen onder de 6 jaar is 45% op enig moment selectief als het gaat om eten. Als peuters in de leeftijd van 1,5 jaar zijn, lust 26% lang niet alles. Op de leeftijd van 3 jaar blijft dat aantal ongeveer gelijk met 27%, maar rond de leeftijd van 6 jaar is het percentage moeilijke eters afgenomen tot zo’n 13%. Het is dus vooral een fase en gaat vanzelf weer over”.

 

“Uiteraard wil je als ouder dat je peuter ook tijdens deze levensfase zo gevarieerd en gezond mogelijk eet. Maar hoe realiseer je dat je peuter voldoende bouwstoffen en vitamines binnenkrijgt? Samen met het consultatiebureau, Voedingscentrum en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) geven wij regelmatig praktische tips en adviezen, over hoe je de gezondheid van jouw peuter én de sfeer aan tafel kan verbeteren”.

 

Tip 1:

Maak er geen strijd van. Bord nog vol? Haal het gewoon weg zonder commentaar.

 

Tip 2:

Eet op vaste tijdstippen én aan tafel. Stel daarbij als regel dat je peuter tijdens de maaltijd aan tafel blijft zitten, ook al neemt het geen hap.

 

Tip 3:

Schep een kleine portie op een groot bord. Dan lijkt het minder.

 

Tip 4:

Zorg voor kwaliteit; voorkom dat het zich tussendoor volsnackt. Geef in de middag geen koekjes of snoep, dan heeft je peuter in de avond meer eetlust.

 

Tip 5:

Buitenlucht maakt hongerig: voor het eten lekker buiten spelen of maak een wandeling.

 

Tip 6:

Eet dagelijks samen fruit en groenten. Probeer steeds weer een andere groente. Houd vol en probeer uit! Peuters hebben tijd nodig om te wennen aan de smaak en structuur van groenten.

 

Tip 7:

Peuters vinden verschillende kleuren leuk. Geef daarom rode, gele en groene groenten. Maak een vrolijk gezichtje met schijfjes tomaat, komkommer of radijs op een bord.

 

Tip 8:

Groente eten kan natuurlijk bij de warme maaltijd, maar kan ook tijdens de lunch en tussendoor. Geef je kind op verschillende momenten van de dag een klein beetje, zo haalt hij makkelijk de aanbevolen hoeveelheid groente.

 

Tip 9:

Heb je een balkon of tuintje? Laat je kind dan zelf groente telen. Op die manier raken ze meer betrokken bij wat ze eten. Niets zo lekker als een zelfgekweekte tomaat!

 

Tip 10:

Je kan de aanbevolen hoeveelheid groente voor jouw peuter berekenen via de website van het Voedingscentrum.

 

 

Heb je vragen of twijfels over de voeding van jouw peuter? Neem dan contact op met één van de jeugdartsen of jeugdverpleegkundige  van het consultatiebureau:

 

 

 

Geplaatst op 10 december 2019 | Categorie nieuws, Peuter

Vragen? Neem dan contact op!

Soms lopen de dingen niet zoals gehoopt. Samen met jou zoeken we naar een oplossing! Daarom kun je ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van jouw baby, peuter, kind en jongere. Wie wij zijn? Pedagogen, psychologen kind & jeugd en andere deskundigen. Wij werken in de regio Westelijke Mijnstreek actief samen met huisartsen, jeugdartsen en ketenpartners en denken graag met je mee (en vinden niets gek).

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

#opgroeienin046

Hulp nodig? Hallo zeggen? Of gewoon niks willen missen? Abonneer je dan nu!.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.