Borstvoeding of flesvoeding: hoe maak je deze keuze?

1 oktober 2020

Deze week is het ‘de week van de borstvoeding’. Als je zwanger bent is het één van de meest gestelde vragen. Borstvoeding of flesvoeding: hoe maak je deze keuze? Sommige vrouwen weten al vanaf het begin precies wat ze willen. Anderen komen er niet uit en blijven twijfelen. Het is handig om alvast vooraf wat informatie van deskundigen te krijgen. Senna en Daphne, werkzaam als verloskundigen in de Westelijke Mijnstreek en ervaringsdeskundige Sandy vertellen ons hier meer over.
 

 

Welke voordelen biedt borstvoeding aan moeder en kind?

 

Verloskundige Daphne legt uit: “Borsten worden vaak geassocieerd met seksualiteit en erotiek. Maar ze zijn er natuurlijk eigenlijk voor bedoeld om je kind te voeden. En dat is maar goed ook, want het heeft heel veel voordelen. De samenstelling van moedermelk is zodanig dat er heel veel antistoffen in zitten, waardoor je kind minder risico heeft op infecties. Verder is ook bekend dat je statistisch gezien minder risico hebt op vroege borstkanker als moeder zijnde. En voor je kind is er op latere leeftijd minder risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte, overgewicht en verschillende soorten kanker. De samenstelling van de moedermelk past zich sowieso altijd aan aan de behoeften van je kindje.”

 

Sandy vult aan: “Ik ben moeder van een zoon van 2 jaar en een dochter van bijna 4 maanden. Onze zoon heb ik een half jaar gevoed en onze dochter voed ik nu bijna 4 maanden. Een voordeel voor mij is dat ik de voeding altijd bij de hand heb. Onze dochter hoeft maar een kik te geven en ik merk dat ze honger heeft, dan leg ik haar aan en dan is het goed. Ook ’s nachts, als ik merk dat ze wakker wordt, leg ik haar aan. Zij slaapt verder terwijl ik haar voed, ik leg haar terug en we slapen allebei verder. Het kost weinig tijd. Daarnaast zie ik het als een voordeel dat het echt een momentje voor ons twee is. Zeker nu onze zoon er ook al is, merk ik dat het toch wat drukker is.  Dan heb je toch op zo’n moment even dat huid-op-huid contact wat goed is voor onze band.”

 

De meestgehoorde bedenkingen bij borstvoeding

 

Verloskundige Senna komt ze regelmatig tegen, de bedenkingen die vrouwen kunnen hebben als ze nadenken over het al dan niet geven van borstvoeding. Hoe maak je deze keuze? Dat is niet altijd gemakkelijk. “Soms denken mensen dat je met borstvoeding geven wat beperkter bent. Eigenlijk is dat helemaal niet het geval. Want zoals Sandy ook al vertelde: je hebt het gewoon altijd bij je, het is altijd op temperatuur. Je hoeft dus geen flesjes en voeding mee te nemen. Ik denk dat dat eigenlijk alleen maar een heel groot voordeel is. Een nadeel dat ook wel eens genoemd wordt is het voeden in het openbaar. Maar eigenlijk hoeft ook dat helemaal geen nadeel te zijn. Gelukkig is er de laatste tijd meer aandacht, ook in social media, om borstvoeding in het openbaar te normaliseren,” vertelt ze enthousiast. “Daarnaast vinden sommige vrouwen het ook gewoon heel fijn om het exacte aantal milliliters wat een kindje binnenkrijgt te weten. Dat kun je natuurlijk heel makkelijk zien op het flesje. Maar eigenlijk is het helemaal niet nodig dat je dit concreet ziet. Het is belangrijk dat je goed naar je kindje kijkt: is mijn kindje tevreden? Groeit mijn kindje goed? Plast en poept mijn kindje voldoende? Dat zegt al voldoende om te kunnen zien of je kindje genoeg voeding binnen krijgt. Bij het opstarten van de voeding is dit soms even wat lastiger. Het kan één tot drie weken duren waarin het echt goed op gang moet komen. Dat kost gewoon even wat tijd en energie. Maar als het eenmaal goed op gang is, dan gaat het eigenlijk steeds makkelijker en levert het heel veel voordelen op.”

 

Wat als je twijfelt?

 

Voor Sandy was het wel of niet geven van borstvoeding geen vaststaande keuze toen ze zwanger werd. “Toen ik zwanger was van mijn zoon heb ik best even getwijfeld of ik borstvoeding wilde gaan geven of kunstvoeding. Ik heb toen een informatiebijeenkomst over borstvoeding bezocht. Daarna heb ik besloten dat ik het gewoon zou gaan proberen en wel zou kijken hoe ver ik zou komen.” En hoe is het gelukt in de praktijk? “Mijn zoon werd geboren en toen voelde ik heel sterk: ‘Ik ga borstvoeding geven! Ik ga in ieder geval echt mijn uiterste best doen om het te laten lukken’. Toen het eenmaal goed lukte was het ook heel makkelijk en fijn. Ik realiseer me wel dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om borstvoeding te geven. Ik vind ook echt dat iedereen zelf moet beslissen wat bij haar past.”

 

Tips voor aanstaande moeders die borstvoeding overwegen

 

Sandy weet uit ervaring hoe het is om borstvoeding te geven, en wil een aantal tips delen. “Een tip die ik moeders wil geven is: begin op tijd met het geven van afgekolfde melk in de fles. Zo kun je voorkomen dat het kindje de fles weigert op het moment dat jij weer moet gaan werken. Dat kan voor een enige stress zorgen. Daarnaast is het even plannen als je zelf iets wil gaan doen, zonder je kindje. Zo wil ik binnenkort gaan winkelen. In zo’n situatie is het handig als je van tevoren even bekijkt hoeveel flesvoedingen je kindje nodig heeft. En waar je kunt kolven. Maar de voordelen van borstvoeding wegen voor mij nog altijd zwaarder dan de aandachtspuntjes.”

 

Eigen keuze

 
Daphne en Senna, van Verloskundigepraktijk Becca, benadrukken het belang van de juiste informatie inwinnen bij het maken van deze keuze. “Je hebt nu een hele hoop positieve en fijne dingen over borstvoeding gelezen. Maar laten we eerlijk zijn: het werkt niet voor iedereen. Het is verstandig om je goed te laten informeren, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Want uiteindelijk is het dat wel, je eigen keus!”

 

Heb je nog vragen over borstvoeding? Die kun je altijd stellen bij je eigen verloskundige, je kraamverzorgster, het consultatiebureau, of bij een lactatiekundige.

Voor andere weetjes over zwangerschap kun je terecht in onze rubriek ‘zwanger‘.

Geplaatst op 1 oktober 2020 | Categorie Kinderwens, Zwanger

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.