Voeding van de baby

Hoe pak ik de eerste hapjes aan?

Tot de leeftijd van 6 maanden hebben baby’s niets anders nodig dan melk. In de borstvoeding of flesvoeding (kunstvoeding) zitten alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft. Het is verstandig om al van tevoren na te denken over borstvoeding of flesvoeding. Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor je baby. Als je twijfelt of vragen hebt over borstvoeding, praat dan met je verloskundige of kraamverzorgende.

 

Na 6 maanden kan je jullie baby kennis laten maken met vaste voeding. Het opbouwen van vaste voeding gaat stapje voor stapje, of liever gezegd lepeltje voor lepeltje en duurt ongeveer een halfjaar. Als het goed is, eet jullie kind rond de eerste verjaardag hetzelfde als de rest van het gezin. Laat je baby steeds nieuwe smaken proeven. Eerst prak je het hapje fijn. Geleidelijk mag het voedsel steviger zijn, met stukjes erin. Vanaf ongeveer 8 maanden worden de hapjes steeds meer echte maaltijden. Let wel op: het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen jullie baby nog niet mag eten omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

 

Borstvoeding of flesvoeding?

Over de vraag of borstvoeding beter is dan flesvoeding, hebben sommige mensen zeer uitgesproken meningen en dat kan verhitte discussies opleveren. Het Voedingscentrum adviseert in ieder geval om de eerste zes maanden borstvoeding te geven, zolang moeder en kind zich daar prettig bij voelen. Het is immers de meest natuurlijke en gezonde voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid.

 

Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt geven. Bijvoorbeeld als je bepaalde medicijnen gebruikt die terechtkomen in de moedermelk en niet goed zijn voor je kind. Dan heb je weinig keuze. Flesvoeding (kunstvoeding) is dan een betrouwbaar en veilig alternatief.

 

Voor meer informatie over borstvoeding, ga naar Voedingscentrum.nl.

 

Zie ook: ‘Informatie over borstvoeding‘ van Zuyderland.

Ouder en baby samen

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.