Verzorging baby

Hoe vaak verwissel ik een luier?

Voorkom dat je baby last van luieruitslag krijgt. Het is belangrijk dat je de luier regelmatig verschoont. Doe dat bijvoorbeeld na elke voeding. Verwissel de luier ook zodra je ruikt dat je baby gepoept heeft. Tijdens het verschonen is het belangrijk om alle huidplooien goed schoon en droog te deppen. Je kunt ook zinkzalf of zinkolie op de babybillen doen om ze te beschermen tegen luieruitslag.

 

Het is overigens niet nodig je baby elke dag in bad te doen. Je kunt je baby ook wassen met een washandje. Voor het afdrogen gebruik je het best een zachte hydrofielluier van katoen. Het is belangrijk dat je alle huidplooien goed droog dept. Je kunt de huid verzorgen met vaseline of een vette crème.

 

Verzorging van de ogen, neus en oren

 

De traanbuisjes van je baby zijn nog heel klein. Ze raken snel verstopt of ontstoken. Maak vieze oogjes daarom voorzichtig schoon met een beetje lauw water. Wrijf het oog voorzichtig in één streek van buiten naar binnen schoon. Doe dit niet vaker dan twee keer per dag. De oren en neus daarentegen hoef je niet schoon te maken. Soms hebben baby’s wat oorsmeer in hun oortjes. Laat dat rustig zitten.

 

Babynagels groeien heel snel. Soms krabben baby’s zich in hun gezicht. Je kunt de nagels vijlen met een kartonnen vijf of je kunt ze voorzichtig afbijten. Knip de nagels van je kind de eerste tijd niet. De kans is groot dat je te veel afknipt of dat de nagels scherpe randen krijgen. Daarmee kan je baby zichzelf pijn doen. Na ongeveer zes weken kun je de nagels van je kind knippen met een speciaal nagelschaartje voor baby’s.

 

Zie ook de website van GGD Zuid-Limburg.

Ouder en baby samen

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.