Je baby leert er elke dag wel tien nieuwe dingen bij en probeert van alles uit. Zelf ziet je baby nog geen gevaar en kun je ook niet constant op hem letten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zelfs wanneer jij in de buurt bent. Richt daarom je huis zo in, dat je baby geen risico loopt om gewond te raken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de voordeur niet makkelijk te openen is en laat je baby niet rondlopen met een snoepje in zijn mond of een potlood in zijn hand. Als hij valt, kan dit nare gevolgen hebben.
Voorkom verstikking. Haal losse koordjes of kleine voorwerpen in de buurt van de wieg of box weg. Zorg voor een goede fopspeen met gaatjes in het schild en met een stevige knop of ring. Hang de fopspeen nooit aan een koord om de hals van je baby. Verklein ook de kans op een wiegendood, door je baby vanaf de geboorte op zijn rug te leggen tijdens het slapen. Gebruik de eerste 2 jaar een dekentje of goed passende babyslaapzak. Géén dekbed of dekbed in een dekbedhoes.
Let erop dat het speelgoed van je baby stevig is, vermijd gespijkerd hout of hout met splinters. Geef je baby geen speeltjes die kleiner zijn dan 3,5 centimeter of speelgoed met kleine losse onderdelen en scherpe randen.
Heeft het speelgoed een heel sterke geur, zijn er scherpe randen of lijken onderdelen al los te laten? Laat het dan liggen. Speelgoed van schuim en stof kunnen risicovolle stoffen afgeven. Let ook op de leeftijdsaanduiding. Bij speelgoed wordt onderscheid gemaakt tussen speelgoed dat geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar en speelgoed voor oudere kinderen.
Voor veel ouders is het best een bijzonder moment, als ze voor de eerste keer met hun pasgeboren baby in de auto stappen. Baby’s mogen al direct na de geboorte in een auto vervoerd worden. In Nederland is het verplicht om kinderen tot een lengte van 1.35 meter in de auto te vervoeren in een goedgekeurd autostoeltje. Hierbij is het belangrijk dat het kinderzitje goed past, zodat het optimale bescherming biedt.
Om deze bescherming te garanderen, hebben autostoeltjes een van deze twee Europese keurmerken:
Als je een baby in een autostoeltje op de passagiersstoel vervoert, ben je verplicht de airbag op die plek uit te zetten.
Zie ook: ‘Wanneer welk autostoeltje‘ van de ANWB
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.