Opvoeding baby

Hoe zorg ik voor een goede band tussen mij en mijn baby?

Contact maken met je baby kan al vanaf de eerste dag! De ene ouder praat uit zichzelf veel tegen zijn baby, de andere wat minder. Praten is goed voor de algehele ontwikkeling en de ontwikkeling van spraak en taal. Je baby reageert op je stem, op je geur en de manier waarop je hem aanraakt. Als je goed oplet, zie je ook hoe je kind reageert. Kijk maar hoe je kind luistert als je ermee praat en hoe het dan kijkt. Ook al is je kind nog klein, veel praten met je baby is goed. Je bouwt een band met hem op en het is goed voor zijn ontwikkeling.

 

Baby’s worden ook graag geknuffeld. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat het goed voor ze is: baby’s die veel geknuffeld worden huilen minder en ontwikkelen zich beter. Ook borstvoeding werkt in het maken van contact. Wanneer je ervoor kiest om borstvoeding te geven en het je lukt om op deze manier je kind te voeden, dan is dat een heel intiem moment tussen jou en je kind. Tijdens het voeden zie, voel en ruik je elkaar en dat stimuleert jullie band.

 

Hoe kan ik mijn baby troosten?

 

Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 tot 8 weken huilen baby’s gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Het is één van de manieren waarop ze laten zien wat zij nodig hebben. Een baby kan gaan huilen als hij honger heeft, een vieze luier heeft, aandacht wil, pijn heeft, zich niet lekker voelt, gestrest is of gewoon moe is en slaap heeft.

 

Het is belangrijk om goed naar je baby te kijken, zo kun je de signalen leren herkennen. Vaak stopt het huilen als je op de signalen reageert, door ze bijvoorbeeld te voeden, te verschonen, te troosten, tegen je aan te houden, te praten of door je baby op tijd naar bed te brengen. Je kunt het huilen ook proberen te voorkomen door je baby veel bij je te houden en door het creëren van meer regelmaat en rust. Als je vragen of twijfels hebt over het huilgedrag van je baby, neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau.

 

Hoeveel slaapt een baby?

 

Pasgeboren baby’s slapen het grootste gedeelte van de dag: gemiddeld zo’n 14 tot 18 uur. Naarmate je baby ouder wordt, blijft hij steeds langere perioden achter elkaar wakker. Ook ontwikkelt hij of zij dan een dag-en-nachtslaapritme. Om ervoor te zorgen dat je baby makkelijk in slaap valt, doe je er goed aan hem elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te brengen. Met een slaapritueel creëer je duidelijkheid.

 

Breng je baby naar bed wanneer het slaperig wordt. Op die manier leert je ze om zelf in slaap te vallen. Voordat baby’s in slaap vallen, is het vrij normaal dat ze nog even wat pruttelen of huilen. Laat je baby even met rust en geef het de kans om zelf weer in slaap te vallen. Lukt dat niet, troost ze dan om te voorkomen dat ze streek raakt.

 

Zorg ook overdag voor rust en structuur. Voorkom te veel prikkels door drukte in huis, andere kinderen die rondom het slapen veel lawaai maken, de radio of de televisie. Hoe minder spanning en opwinding voor het slapen, hoe makkelijker een kind in slaap valt. Ook het gebruik van een telefoon of tablet om je baby rustig te maken kan invloed hebben op het slaapgedrag. Doe dit zo min mogelijk rond het avondeten en bedtijd.

Ouder en baby samen

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.