Ontwikkeling baby

Hoe ontwikkelt mijn baby zich na de geboorte?

In het eerste jaar na de geboorte ontwikkelt je baby zich razendsnel op allerlei gebieden. Waarbij je baby in de eerste weken nog erg afhankelijk van jou is als ouder. De dagen van je baby zijn vooral gevuld met eten en slapen. Daarnaast zal je kind steeds een beetje beter kunnen zien, horen, voelen, ruiken en bewegen. Ieder kind volgt hierbij zijn eigen tempo.

 

Bij een normale ontwikkeling worden alle zogeheten mijlpalen behaald. Hoewel je baby nog niet kan praten, gebruiken ze hun gehuil voornamelijk als middel om met jou als ouder te communiceren. Na een tijdje begrijp je als ouder steeds beter wat je kind nodig heeft: Heeft hij honger? Heeft hij een vuile luier? Voelt hij zich niet lekker? In deze fase ontstaat er een belangrijke band tussen jou en je baby. We noemen dit ‘hechting’. Je baby leert op jou als ouder te vertrouwen en zo kan je baby de omgeving steeds beter waarnemen en reageren op wat er om hem heen gebeurt en kan hij langzaam vanuit een veilige basis zelf op ontdekking gaan.

 

De jeugdverpleegkundige en jeugdarts van het consultatiebureau volgen samen met jou de ontwikkeling van je kind. Ze gebruiken hierbij het ‘Van Wiechen Ontwikkelingsonderzoek’. In een schema houden ze dan iedere 1, 2, 3, 6, 9, 12 en 15 maanden de ontwikkeling bij van bijvoorbeeld de fijne en grove motoriek, de communicatie en sociaal gedrag. Ook worden baby’s gevaccineerd en lichamelijk gecontroleerd en hun groei bijgehouden. Ook worden er zaken als (borst)voeding en opvoeding besproken. Voor jou als ouder is het consultatiebureau het eerste aanspreekpunt wanneer je je zorgen maakt over je kind.

 

Voor meer informatie over de consultatiebureaus in de buurt bezoek je de website van:

Ouder en baby samen

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.