Afgekolfde moedermelk kun je in de koelkast of de vriezer bewaren. Als je de moedermelk net vers gekolfd hebt, kun je het flesje ook een aantal uur buiten de koelkast (op kamertemperatuur) bewaren. Je kunt deze dan als volgende voeding geven. Je hoeft de melk dan niet op te warmen. Wil je hem langer bewaren, zet de afgekolfde melk dan direct in de koelkast. Voor gebruik warm je de melk dan eerst even op. Moedermelk uit de vriezer laat je eerst ontdooien in de koelkast.
Moedermelk ontdooien
Ingevroren melk kun je laten ontdooien in de koelkast of onder lauwwarm stromend water. Is de melk helemaal ontdooid, dan kun je hem nog 24 uur in de koelkast bewaren. Je kunt deze melk niet opnieuw invriezen en maar één keer opwarmen.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden. Als je de moedermelk in de magnetron verwarmt, wordt het op sommige plekken in de melk te warm. Dit kan de kwaliteit van de melk iets veranderen. Doe dit dus liever niet te vaak. Maar de moedermelk is nog steeds heel goed om te geven.
Laat een druppel warme melk op de binnenkant van je pols vallen. Voelt het lauw en niet pijnlijk? Dan is de temperatuur precies goed.
Moedermelk opwarmen
Moedermelk kun je opwarmen in:
- een flessenwarmer;
- een pannetje met warm water;
- eventueel in de magnetron.
Hoe langzamer je de melk opwarmt, hoe beter de eigenschappen van de moedermelk bewaard blijven. In de magnetron gaat het sneller dan in een flessenwarmer. Als je de magnetron gebruikt, verwarm je een flesje van 100 milliliter melk ongeveer 30 seconden op 600 watt. Draai het flesje rustig rond om de warmte en het vet te verdelen. Doe dit nog een keer als de melk op temperatuur is. Iedere magnetron werkt anders, dus test het wel eerst uit. Test ook altijd even of de melk niet te warm is voor je het aan je baby geeft.
Liever niet vaker opwarmen
Het is het beste om moedermelk maar één keer op te warmen. Heb je de melk opgewarmd en weer koud laten worden? Geef het dan binnen één tot twee uur en uiterlijk bij de volgende voeding.
Is je baby prematuur of onder medische behandeling? Dan wordt afgeraden moedermelk een tweede keer op te warmen.
Tip: vries moedermelk in kleine porties in (15, 30 of 60 ml), zodat je kleinere porties kunt aanbieden en minder restjes overhoudt.
Ruikt de melk anders?
De smaak en de geur kan veranderen door het invriezen. Soms zorgt dit voor een zeepachtige smaak of scherpe geur. Dit komt door een natuurlijk proces. Het kan geen kwaad, maar het kan er wel voor zorgen dat je baby de melk niet wil drinken. Hoe je dit kunt oplossen lees je op La Leche League.nl.
Te veel in de vriezer?
Heb je meer moedermelk ingevroren dan je baby op kan drinken? Denk dan bijvoorbeeld aan moedermelk toevoegen aan het badje voor je baby. Moedermelk is heel goed voor de huid. Ook kun je moedermelk doneren, bijvoorbeeld aan het Moedermelknetwerk of de Moedermelkbank Weggooien is zonde.
Meer informatie?
Lees meer over moedermelk bewaren, houdbaarheid en invriezen op LaLecheLeague.nl.