Media en baby

Mag mijn baby op een telefoon of tablet?

Steeds vaker krijgen baby’s even een telefoon of tablet om rustig te worden. Het is voor jou als ouder natuurlijk handig als je hierdoor even iets anders kunt doen, maar bedenk wel dat je kind er niks van leert. Met jou praten en samen zijn is veel beter voor je kind.

 

Een groep Nederlandse artsen adviseert om baby’s helemaal weg te houden van beeldschermen. Ze hebben het voor hun ontwikkeling namelijk niet nodig. Je baby kan door een beeldscherm overprikkeld raken. Ook is het led-licht van telefoons en tablets niet goed voor de ogen van je baby. Als jij wel media wilt gebruiken voor je baby, doe dit dan bewust. Laat je baby in ieder geval nooit alleen met een beeldscherm, maar doe het samen en praat erbij.

Je baby leert al zijn zintuigen te gebruiken. Vooral horen, kijken en voelen zijn belangrijk. Je baby onderzoekt vaak eerst met de mond. De gezichten en stemmen van mensen zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Jouw stem is het allerbelangrijkste geluid. Van beeldschermen leert je baby nog niks. Door de felle kleuren en beweging trekt de tv of telefoon wel meteen de aandacht. Het leidt je baby dus vooral af.

 

Laat je kind alleen kijken naar tv-programma’s of apps die speciaal voor heel jonge kinderen gemaakt zijn. Dat zijn programma’s met simpele beelden, een heel langzaam tempo en zonder harde geluiden. Hierdoor kan je kind zien en begrijpen wat er gebeurt.

 

Voorbeelden zijn:

 

  • Dribbel
  • Bumba
  • Nijntje
  • Hopla
  • Teletubbies
  • BabyTV

 

Maak afspraken met je partner over welke filmpjes en apps jullie goed vinden voor jullie kind. Praat hier ook over met andere opvoeders van je baby, zoals de oppas of familieleden. Laat je kind niet alleen met een computer, tv of tablet, maar geniet samen, praat erover en leg uit wat je ziet. Neem je kind op schoot, net als wanneer je een prentenboek voorleest. Je voelt dan ook beter aan wanneer je kind geen aandacht meer heeft.

 

Beperk beeldschermtijd tot vijf à tien minuten per keer en tot maximaal twee keer per dag. Op deze leeftijd kan je kind zich nog niet zo lang concentreren. Bovendien heeft je kind er nog niet veel aan. Doe het in ieder geval altijd samen en praat erbij.

Ouder en baby samen

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.