Kraamtijd en baby

Hoe lang duurt de kraamtijd?

De geboorte van jullie kindje is een blije, maar ook ingrijpende gebeurtenis. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Die tijd wordt de kraamtijd genoemd. Ongeveer twee uur na de geboorte van de placenta, eindigt de zorg bij de bevalling en begint de kraamtijd. Bij een bevalling in een geboortecentrum of ziekenhuis wordt daar kraamzorg geleverd. Of de kraamzorg gaat in als je met de baby bent thuisgekomen.

 

De eerste acht dagen komt de kraamverzorgende elke dag. Je spreekt zelf af hoeveel uren ze per dag komt. Ben je na de bevalling nog in het ziekenhuis gebleven, dan wordt de opnameduur van de baby afgetrokken van de kraamzorg-dagen thuis. Als na de bevalling blijkt dat extra kraamzorg nodig is, wordt dat aantal uren of dagen aangepast aan jullie persoonlijke situatie.

 

Aan het einde van de kraamperiode neemt de kraamverzorgende samen met jou het verslag door voor de Jeugdgezondheidszorg. Het gaat met jouw toestemming door naar de Jeugdgezondheidszorg. Jeugdgezondheidszorg volgt nu verder de groei en ontwikkeling van de baby. Zij begeleiden jullie ook in de zorg en opvoeding van je kindje.

 

Wat doet de kraamzorg?

 

De kraamverzorgende heeft verschillende verantwoordelijkheden. De kraamverzorgende werkt samen met je partner in huis en biedt ondersteuning aan jullie gezin. De kraamverzorgende controleert dagelijks jouw gezondheid en die van de baby, begeleidt het voeden van de baby en geeft je informatie en advies over de opvoeding en verzorging van de baby. Daarnaast zorgt de kraamverzorgende ervoor dat alle belangrijke gegevens doorgegeven worden aan het consultatiebureau.

 

Wat zijn de kosten voor kraamzorg?

 

Voor kraamzorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Voor kraamzorg in een ziekenhuis of instelling geldt ook een wettelijke bijdrage, wanneer verblijf niet medisch noodzakelijk is. Het hangt van je zorgverzekering af of je dit bedrag vergoed krijgt. Vraag daarom aan je zorgverzekeraar wat voor jou van toepassing is.

 

Zie ook: ‘Kraamtijd‘ van Zuyderland

Ouder en baby samen

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.