Intolerantie

Bij kinderen met een voedselintolerantie zie je geen allergische reacties, maar reageert het lichaam wel op bepaalde voedingsmiddelen en kunnen ze daar veel last van hebben. Bekende vormen van intolerantie zijn lactose-intolerantie en glutenintolerantie.

 

Lactose-intolerantie

 

Bij lactose-intolerantie is er in de darmen een tekort aan het enzym lactase. Lactase is nodig voor het verteren van lactose, een melksuiker die in koemelk en moedermelk zit. De onverteerde lactose geeft soms klachten, zoals overgeven, diarree, winderigheid en buikpijn. Lactose-intolerantie bij kinderen komt weinig voor.

 

Lactose in moedermelk

 

Het komt voor – gelukkig maar heel zelden – dat baby’s vanwege lactose-intolerantie geen moedermelk verdragen. Je kunt het best met je baby naar de huisarts of het consultatiebureau gaan als je vermoedt dat je kind hier last van heeft. Heeft de kinderarts de diagnose lactose-intolerantie gesteld? Dan kan een diëtist je adviseren over goede vervangende voeding voor je baby.

 

Glutenintolerantie

 

Gluten is een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasantarwe. Haver is van nature glutenvrij, maar is vrijwel altijd besmet met gluten. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt zoals:

 

  • brood;
  • crackers;
  • pizza;
  • pasta (zoals macaroni en spaghetti);
  • paneermeel;
  • koek;
  • cake;
  • taart;
  • pap die gemaakt is van tarwe.

 

Bij kinderen met glutenintolerantie raakt de dunne darm beschadigd waardoor hij minder goed werkt en dus minder goed voedingsstoffen kan opnemen. Als je baby op vast voedsel overgaat, zoals brood en pap, kun je gaan merken of je kind last heeft van glutenintolerantie. De klachten kunnen variëren van diarree tot onvoldoende groei.

 

Glutenvrij dieet

 

Een kinderarts kan na een aantal onderzoeken vaststellen of je kind last heeft van glutenintolerantie. Glutenintolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd. De enige remedie tegen coeliakie is een glutenvrij dieet. Een diëtist kan je helpen om voeding te kiezen die geen gluten bevat.

 

Meer informatie

 

Kies Ik Gezond – app – in deze app van het Voedingscentrum kun je met de ingrediëntenchecker zien of in een voedingsmiddel iets zit dat je niet wilt of kunt gebruiken.
Voedingcentrum.nl – op deze pagina wordt uitgelegd wat het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie is.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.