Het aantal voedingen

In de zwangerschap en de eerste dagen na de bevalling maken je borsten al moedermelk. Deze eerste zeer geconcentreerde melk noemen we colostrum en is rijk aan voedingsstoffen en antistoffen. Het zijn kleine hoeveelheden. Na de bevalling duurt het een paar dagen voordat de melkproductie verder op gang komt en de hoeveelheden groter worden. Dat is normaal.

 

De eerste dagen

 

In de eerste dagen leg je je baby zo vaak en zo goed mogelijk aan, zodat hij lang genoeg kan drinken en je melkproductie goed op gang komt.

 

Na de eerste week

 

Na de eerste week willen veel baby’s op sommige momenten van de dag vaker drinken. Dat is normaal. Laat je borsten ’s avonds goed en misschien wat vaker leegdrinken, zodat je ’s nachts misschien een uurtje langer kunt slapen.

 

  • Voed je baby elke keer als hij daarom vraagt.
  • In de eerste weken na de geboorte heeft je baby ongeveer 8 tot 12 voedingen per dag nodig. Over het algemeen ontstaat er een ritme omdat je baby erom vraagt, maar de eerste weken verandert dat ritme nog regelmatig omdat je baby snel groeit.
  • Is de borstvoeding eenmaal goed op gang gekomen, geef dan de eerste maanden minstens zes voedingen per 24 uur.
  • Is overdag de vorige voeding meer dan drie uur geleden en slaapt je baby? Dan kun je hem wakker maken voor de volgende voeding. Doe dat het liefst als hij licht slaapt. Zo krijgt hij overdag voldoende binnen en voorkom je misschien dat hij het ’s nachts gaat inhalen.
  • Als je baby goed groeit en je voeding goed op gang is, ga ’s nachts dan gewoon slapen. Je baby wakker maken is niet meer nodig. Als je baby wakker wordt of huilt, geef je hem een voeding, of volg het advies van je verloskundige of arts op.

 

Iedere baby is anders

 

Het duurt een tijdje voordat je de signalen van je kind goed leert herkennen. Sommige baby’s vragen maar zes voedingen per 24 uur, andere baby’s negen. Dat is geen probleem als je kind genoeg plast en goed groeit. En baby’s vragen niet alleen om voeding, maar ook om troost. Dan hebben ze ook zuigbehoefte.

 

  • Sommige baby’s zijn langzame drinkers, andere zijn snelle drinkers. Alles tussen vijf en twintig minuten per borst is prima, zolang je borsten met regelmaat soepel gedronken worden.
  • De ene baby wil vaker kleine beetjes, de andere wil liever een paar grote voedingen.
  • Probeer te herkennen of je baby echt honger heeft of gewoon bij je wil zijn en zuigbehoefte heeft.
  • Iedere baby heeft een eigen karakter. De ene baby is rustig en tevreden, de andere vraagt meer aandacht.

 

Regeldagen

 

Soms wil je baby een of twee dagen wat vaker drinken. Zo ‘regelt’ hij dat de melkproductie toeneemt, zodat die weer aansluit bij zijn behoeften. We noemen dit dan ook regeldagen.

 

Na zes weken

 

Na ongeveer zes weken krijg je vanzelf meer vaste tijdstippen van voedingen. Hoeveel je voedt, hangt af van je kind. Sommige kinderen zijn tevreden met zes voedingen per dag, andere willen zeven of acht keer per 24 uur drinken of zelfs nog vaker!

 

Kijk ook eens bij:

 

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.