De kraamverzorgende zal aandachtig volgen hoe het gaat met de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Bijvoorbeeld hoe het gaat met voeding, plassen en poepen, gewicht, temperatuur, alertheid en huilen. Mochten er problemen zijn met infecties of ziekte, dan worden die snel opgespoord. Als de baby medische problemen heeft, zal hij of zij behandeld worden door een kinderarts.
In de eerste week na de geboorte wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van je baby. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame ernstige ziektes. De meeste ziekten zijn niet te genezen, maar wel te behandelen. Een tijdige opsporing en behandeling voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling. Er komt iemand bij je thuis voor de hielprik. Een goed gehoor is eveneens belangrijk, daarom wordt het gehoor getest samen met het nemen van de hielprik. Wanneer je kind in het ziekenhuis ligt, dan wordt de hielprik in het ziekenhuis afgenomen.
De meeste baby’s worden enkele dagen na de geboorte een beetje geel, ongeacht hun eigen huidskleur. De gele kleur van de huid wordt veroorzaakt door een afbraakstof uit het bloed van je baby. Deze afbraakstof (bilirubine) komt in de huid van je baby terecht. Dat kan meestal geen kwaad en gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Soms wordt de hoeveelheid bilirubine in het bloed zo hoog dat er behandeling nodig is. Je baby wordt de eerste dagen goed gecontroleerd. Als de huid van je baby te geel is, kan de hoogte van de bilirubine worden bepaald met een bloedtest. Baby’s met een te hoge uitslag krijgen meestal een behandeling met lichttherapie in een ziekenhuis.
Om ernstige ziekten te voorkomen en om ervoor te zorgen dat niemand ze meer krijgt, worden baby’s in Nederland gevaccineerd. Vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreert en stuurt de vaccinatiekaarten naar het huisadres op. In de Westelijke Mijnstreek voert de JGZ (GGD Zuid-Limburg) het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) uit.
De ziekten waartegen het Rijksvaccinatieprogramma beschermt, vormden vroeger een groot probleem voor de volksgezondheid. Na het invoeren van het programma zijn veel van die ziekten helemaal of bijna helemaal verdwenen. Hierdoor vergeet je bijna hoe ernstig ze zijn en hoeveel leed vaccinatie voorkomt. Voor de meeste ziekten is meer dan één prik nodig om beschermd te zijn. Binnen dit programma krijgen baby’s en kinderen prikken die beschermen tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten, pneumo-kokkenziekte, bof, mazelen, rodehond, meningokokken ACWY, hepatitis B en later ook HPV (baarmoederhalskanker).
De meeste infectieziekten zijn moeilijk te behandelen en kunnen erg schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Daarom ontvang je binnen 4 tot 6 weken na de geboorte van je kind automatisch een informatiepakket thuis. Deelname is vrijwillig, bijna alle kinderen in Nederland doen mee aan het programma. Je hoeft niets te betalen voor vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma die door de JGZ worden gegeven.
Meer informatie vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.
Denk je dat je peuter een bijwerking heeft van de prik, dan kun je dat melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.
Zie ook: ‘Vaccinaties voor kinderen‘ van GGD Zuid-Limburg
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.