Geel zien

De eerste zeven dagen kan je baby een gele kleur krijgen. We noemen dat ook wel ‘geel zien’.

 

Waarom geel zien?

 

De lever van een pasgeboren baby is nog niet helemaal rijp om de stof ‘bilirubine’ uit het bloed te verwerken. Doordat het gehalte aan bilirubine in het bloed van je baby hoger wordt, krijgt je baby een gele kleur.

 

Kan een gele kleur kwaad?

 

Is je baby een beetje geel, dan kan dit geen kwaad. Ongeveer de helft van de pasgeboren baby’s wordt een beetje geel. Meestal rond de derde dag na de geboorte. Dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen weer. Je kraamverzorgende let hier ook op.

 

Wanneer moet je hulp inroepen?

 

Als je baby erg geel wordt of later weer geler wordt, kun je het beste contact opnemen met de verloskundige, huisarts, jeugdarts of kinderarts. Je kraamverzorgende kan dit ook doen voor je.

 

Een te hoog gehalte aan bilirubine kan namelijk hersenschade veroorzaken. Daarom is het belangrijk om het zo vroeg mogelijk te ontdekken en op tijd de behandeling te starten.

 

Behandeling in het ziekenhuis

 

Is het bilirubinegehalte te hoog? Dan wordt de test een dag later herhaald of wordt je baby behandeld in het ziekenhuis. Meestal wordt een baby dan in een couveuse onder een blauwe lamp gelegd. Het blauwe licht zorgt voor afbraak van de bilirubine.

 

Wat kun je zelf doen als je baby geel ziet?

 

Geef borstvoeding of flesvoeding op verzoek. Het liefst zo vaak mogelijk. Hoe meer voeding je baby krijgt, hoe meer ontlasting hij produceert. Dat is goed, want bilirubine wordt afgevoerd via de ontlasting. Bespreek het voeden ook altijd met je kraamverzorgende en/of verloskundige.

 

Geef je baby geen water, want dan drinkt hij minder melk en heeft hij minder ontlasting.

 

Meer informatie over geel zien

 

Op de website Babyzietgeel.nl vind je meer informatie over geel zien.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.