Depressief na de bevalling

Ongeveer vijftig tot tachtig procent van alle vrouwen die net een kind hebben gekregen, krijgt last van kraamtranen. Dit heet ook wel ‘babyblues’. Er kan meer aan de hand zijn wanneer deze huilbuien niet na een paar dagen over zijn en je ook andere klachten hebt. Mogelijk heb je een depressie na de bevalling. Dit wordt een post-partumdepressie (PPD) of postnatale depressie genoemd.

 

Ingrijpende veranderingen

 

Een kind krijgen is natuurlijk een ingrijpende gebeurtenis. Je maakt veel veranderingen door, zowel lichamelijk en hormonaal als emotioneel en sociaal. Tijdens de eerste twee weken na de bevalling kun je dan ook last krijgen van huilbuien, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Het is in die periode niet uitzonderlijk dat je in tranen uitbarst wanneer iemand je vraagt hoe het gaat.

 

Een sombere periode

 

Bij de babyblues horen symptomen die lijken op die van een depressie. Dit hoeft niet lang te duren en meestal gaat de sombere periode vanzelf weer over. Houdt de somberheid een langere periode aan, bijvoorbeeld langer dan een week? Of krijg je er pas later last van? Bijvoorbeeld wanneer je stopt met borstvoeding geven of wanneer je weer wilt beginnen met werken.

 

Heb je ook last van andere klachten zoals nergens zin in hebben of moeite hebben om je te concentreren? Dan kan het zijn dat je een post-partumdepressie hebt.

 

Symptomen van een post-partumdepressie

 

  • Als je een post-partumdepressie hebt, kun je onder andere last krijgen van huilbuien. Je voelt je somber en neerslachtig en bent vaak moe en lusteloos.
  • Je beleeft misschien geen plezier aan je baby of voelt misschien zelfs afkeer. Daar kun je je heel schuldig over voelen.
  • Machteloosheid overheerst en je zelfvertrouwen laat het afweten. Misschien heb je ook het idee dat je ongeschikt bent als moeder.
  • Naar je partner en naar anderen toe ben je prikkelbaar en kun je soms kwaad uitvallen.

 

Wat kun je zelf doen aan een post-partumdepressie?

 

  • Als je last hebt van een post-partumdepressie, probeer er dan over te praten met mensen die je vertrouwt en die je kunnen helpen of steunen.
  • Je hoeft je niet te schamen voor je gevoelens.
  • Je mag fouten maken; niet elke moeder doet alles in één keer goed.
  • Probeer ook de zorg voor je kind te delen met je partner en neem op tijd rust.
  • Als de klachten aanhouden of heftiger worden, is het verstandig om deskundige hulp in te schakelen. Praat met de huisarts en bepaal samen wat voor jou de beste hulpverlening is.

 

Meer informatie over post-partumdepressies vind je op Mentaalvitaal.nl.

 

Waanideeën

 

Merken de mensen in jouw omgeving dat je afwezig, verward of moeilijk bereikbaar bent? Of krijg je vreemde ideeën over je kind? Misschien is er dan wat anders aan de hand. Het kan zijn dat je een zwangerschapspsychose ofwel postpartum psychose hebt. Als jijzelf of je omgeving dit soort klachten ziet, is het belangrijk om snel hulp te zoeken via de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Het is dan ook verstandig dat anderen bij je blijven en jou in het gaten houden om te voorkomen dat de situatie verergert.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.