Clustervoeden en regeldagen

Veel baby’s vertonen regelmatig een patroon dat ‘clustervoeden’ wordt genoemd. Ze willen dan meestal in de avond enkele korte voedingen vlak achter elkaar drinken, soms wel elk uur. Daarna volgt een langere periode van slaap.

 

Regeldagen

 

Regeldagen zijn normaal en nodig om vraag en aanbod van borstvoeding te regelen. Je ziet het vaker rond de leeftijd van 10 dagen, 3 weken, 3 maanden en 6 maanden. Op regeldagen hoeft je baby niet per se langer aan de borst, maar wel iets vaker.

  • Soms wil je baby een of twee dagen wat vaker drinken. Je baby wordt soms opeens weer wakker voor een voeding na een periode van langer doorslapen. Zo ‘regelt’ hij dat de melkproductie toeneemt, zodat die weer aansluit bij zijn behoeften.
  • Het kan ook zijn dat je kind een virus onder de leden heeft. Door vaak om de borst te vragen, krijgt je kind extra veel antistoffen binnen ,die de ziekte bestrijden. En natuurlijk is het fijn bij je moeder te zijn als je je iets minder lekker voelt.
  • Een derde mogelijkheid is dat je baby de vorige dag minder gedronken heeft en dit nu wil inhalen. Ook op momenten waarop de melk wat is teruggelopen kan je baby vaker om de borst vragen. Als je daaraan toegeeft, komt de melkproductie weer heel snel in balans.
  • Het kan ook zijn dat je kind veel heeft meegemaakt, gezien of gehoord. Hij verwerkt op deze manier z’n prikkels. Hij wil dan veel knuffelen en lekker vaak iets warms. Hierna slaapt je baby vaak weer rustiger.

 

‘Wisselvoeden’

 

Als je zelf de melkproductie wat op wilt voeren, kun je de methode ‘wisselvoeden’ ofte wel ‘switch feeding’ toepassen. Daarbij wissel je een paar keer sneller van borst. Dat gaat bijvoorbeeld als volgt:

 

  • Laat je baby aan de eerste borst drinken tot die soepel aanvoelt. Voel of dit zo is en masseer zo nodig mee.
  • Geef de andere borst als je baby niet meer slikt of onrustig wordt aan de eerste borst.
  • Wissel na deze tweede borst voor een paar minuten weer terug naar de eerste borst.
  • En eventueel weer terug naar je andere borst als dat nog nodig is.
    Je borsten zijn nooit leeg en de melk stroomt makkelijker als je opnieuw aanlegt. Opnieuw aanleggen of vaker aanleggen stimuleert de melkproductie en zorgt voor vollere borsten. Daardoor stroomt de melk makkelijker. Het vooraf en tussendoor masseren van je borsten helpt ook.

 

Dit ‘wisselvoeden’ is ook een oplossing bij onrust aan de borst. Dit zie je bijvoorbeeld vaker rond de leeftijd van 6 weken of 3 maanden. Misschien was je baby gewend aan een makkelijke melkstroom, maar is hij op deze momenten toe aan meer voeding. Door het wisselvoeden stimuleert je baby de melkproductie weer. Of misschien voedde je eerst aan één borst en is hij weer toe aan twee borsten per voeding. Ook kan het zijn dat je gewend was een bepaalde tijd aan te houden. Of misschien word je weer ongesteld? Dan kan de productie soms kortdurend minder zijn.

 

Wil je meer lezen over stimuleren van je melkproductie? Kijk dan op de website van La Leche League. Je kunt ook advies vragen bij een lactatiekundige. Op nvlborstvoeding.nl vind je er een in de buurt.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.