Aandacht voor de jonge mantelzorgers

5 maart 2020

Jonge mantelzorgers zijn kinderen, jongeren en jong volwassenen tot 25 jaar die opgroeien met een gezinslid die extra zorg nodig heeft. Dit kan komen door een chronische ziekte, een handicap, een psychische aandoening of verslaving. Deze groep mantelzorgers verdient waardering voor hun inzet en betrokkenheid, maar bovenal aandacht en erkenning voor hun situatie.
 
Jonge mantelzorgers helpen vaak zichtbaar en onzichtbaar mee in het gezin om de boel draaiende te houden. Ze kunnen helpen met het huishouden, persoonlijke verzorging, emotionele ondersteuning, medische handelingen, administratie en praktische begeleiding. De cijfers lopen uiteen, maar ongeveer 1 op de 5 scholieren is een jonge mantelzorger, zo meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (2020).

 

Steunpunt Mantelzorg Zuid

Binnen de gemeente Stein worden jonge mantelzorgers ondersteund door Merel Claessens van het Steunpunt Mantelzorg Zuid. ”Jonge mantelzorgers en ouders kunnen met al hun vragen terecht bij de consulent, ook kunnen ze terecht voor gesprekken om samen te kijken hoe het met de jonge mantelzorger gaat”, zo vertelt Merel. ”Er worden maandelijks voor verschillende leeftijden activiteiten georganiseerd zodat jonge mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten en samen leuke dingen kunnen doen.” Ook gaat Merel op bezoek bij scholen om te vertellen over jonge mantelzorgers aan leerkrachten of leerlingen van de bovenbouw.

 

Hieronder zie je het verhaal van Robyn en Sammy, zij zijn jonge mantelzorgers en geven je een kijkje in hun wereld.

 

 

Wil jij een jonge mantelzorger verrassen en bedanken? Steunpunt Mantelzorg Zuid stuurt jonge mantelzorgers graag een ‘Wat-een-geluk-dat-jij-er-bent’ pakketje. Hierin zit wat leuks en lekkers, maar ook informatie over wat het is om jonge mantelzorger te zijn. Het pakketje is gratis via www.mantelzorgzuid.nl aan te vragen en de actuele activiteiten zijn hier ook terug te vinden.

 

Welke invloed heeft een jonge mantelzorger zijn op de ontwikkeling van een kind?

Jonge mantelzorgers weten vaak niet beter, de thuissituatie is voor hun normaal. Ze voelen zich van meerwaarde in het gezin door de bijdrage die ze kunnen leveren en vaak hebben ze een hechtere band met hun familie. Jonge mantelzorgers leren dingen die van grote waarde zijn in de rest van hun leven. Ze hebben een groot empathisch vermogen, zijn vaak eerder zelfstandig en zelfredzaam en kunnen goed oplossingen bedenken in uitdagende situaties.

 

Wanneer een jonge mantelzorger te lang of te veel op zijn bordje heeft kan een kind er ook last van hebben. Jonge mantelzorgers kunnen zich zorgen maken over de toekomst, omdat ze niet weten hoe het verder gaat. Ook willen ze vaak niet tot last zijn en zullen minder snel aangeven wanneer ze zelf ergens mee zitten. Soms zijn de ouders zelf ook dermate overbelast door de situatie dat het moeilijk is om alle kinderen de aandacht te geven die ze zouden willen. Jonge mantelzorgers kunnen dan stukje bij beetje zorg overnemen van de ouders. Dit gebeurt vaak ongemerkt en geleidelijk.

 

Wanneer een jonge mantelzorger langdurig overvraagt wordt kunnen er allerlei signalen zijn, zoals:

  • Vermoeidheid, concentratieproblemen
  • Slechte prestaties of moeilijk meekomen op school
  • Moeite met contact met leeftijdsgenoten
  • Sociaal wenselijk gedrag, sterk toetrekken naar volwassenen
  • Faalangstig, perfectionistisch, onzekerheid
  • Sterk wisselende emoties en gedrag, zich afreageren
  • Lichamelijke spanning gerelateerde klachten als buikpijn, hoofdpijn, stoelgang
  • Slaapproblematiek (nachtmerries, bedplassen, slaapwandelen, tandenknarsen)

 

Wat hebben jonge mantelzorgers nodig?

Vaak is oog hebben voor de jonge mantelzorger wat het grote verschil maakt. Voor kinderen maakt het veel uit of er iemand is die weet van de situatie, af en toe vraagt hoe het gaat en meedenkt.

 

  • Benoem dat hun aanwezigheid waardevol is. Belangrijk is dat jonge mantelzorgers gezien en erkent worden. Ook al ervaren ze zelf hun situatie als normaal.

 

  • Vraag regelmatig hoe het met de jonge mantelzorger zelf gaat, of wat hem/haar bezig houdt. Zijn er dingen waar hij/zij vragen over heeft of waar zorgen over zijn?

 

  • Praat met anderen over de situatie. Het helpt als de leerkracht, de buren of de voetbalcoach op de hoogte is van hoe het thuis gaat. Op deze manier kunnen ook zij in de gaten houden hoe het met de jonge mantelzorger gaat.

 

  • Hou in de gaten welke taken de jonge mantelzorger op zich neemt. Is de jonge mantelzorger nog misbaar, of wordt het moeilijk om alles te regelen zonder zijn/haar hulp? Kijk samen met andere mensen om jullie heen wie eventueel soms kan bijspringen of dingen kan overnemen.

 

  • Geef waar mogelijk de jonge mantelzorger de ruimte om dingen te doen waar hij/zij plezier in heeft. Dit kan van alles zijn: bij een vaste club, een keer naar de bioscoop gaan of samen thuis knutselen.

 

Waar kun je naartoe als jouw kind een jonge mantelzorger is?

Steunpunt Mantelzorg WM – Partners in Welzijn (Gemeente Beek en Sittard-Geleen)

 

Astrid Vermeulen (Beek) avermeulen@piw.nl 046 45 75 700

Betsie Horrichs (Geleen) bhorrichs@piw.nl 06 36 56 86 56

Renata Jednoróg (Sittard) rjednorog@piw.nl 06 40 91 92 55

 

https://www.steunpuntmantelzorg-wm.nl/het-steunpunt-voor-u/herken-de-jonge-mantelzorger

 

Steunpunt Mantelzorg Zuid (Gemeente Stein)

 

Merel Claessens (Stein) m.claessens@mantelzorgzuid.nl 06 17 30 91 82

 

www.mantelzorgzuid.nl

Geplaatst op 5 maart 2020 | Categorie Jongeren, Nieuws, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.