Bij de KDV’s en de peuteropvang van Spelenderwijs worden geregeld liedjes gezongen met kinderen, ook Limburgse liedjes. De dialectliedjes sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen, duren maximaal één minuut en gaan over alledaagse dingen zoals eten, opruimen (‘helpende hendjes’), spelen en een verjaardag vieren. “Niet iedereen verstaat de Limburgse taal, maar alle kinderen begrijpen wat er wordt gezongen. Dat zorgt voor verbinding”, vertelt locatiemanager Alexandra de la Roy.
Ze luistert geregeld met peuters van ‘haar’ locaties naar de dialectliedjes. Soms ook live, voorgedragen door Ivo Rosbeek van de Troubadours van de Toekomst, op locatie. “Het voordeel van de Limburgse liedjes is dat ze voor verbinding tussen álle kinderen zorgen, dus ook anderstaligen en kinderen met een taalachterstand. Ook al verstaan sommige kinderen geen dialect, als ze een liedje horen over handen wassen dan weten ze dat ze gaan eten. Of als er wordt gezongen over de jas aantrekken, dan weten ze dat ze buiten gaan spelen.
Het aanbieden van verschillende talen stimuleert bovendien de taalontwikkeling van jonge kinderen. En de andere klanken die de Limburgse taal kent, hebben een positief effect op de taalgevoeligheid van jonge kinderen. Een goede start voor het herkennen of leren van andere talen in de toekomst.”
In 2019 tekende de Rijksoverheid en de Provincie Limburg het Convenant Limburgs, om de Limburgse taal te houden en het gebruik ervan aan te moedigen. Bij locatiemanager Alexandra de la Roy ontstond het idee om hier in de kinderopvang ook mee aan de slag te gaan. Er was echter te weinig aanbod in materialen om de Limburgse taal te stimuleren. Met name dialectliedjes en -voorleesboekjes voor de peuteropvang waren gewenst, omdat de groep 0-4 jaar een duidelijk dagritme heeft. Naar aanleiding van een prijsvraag van de Provincie bedachten De Troubadours van de Toekomst het plan ‘Jongk gelieërd, good gedoan’. Ze hebben inmiddels achttien kinderliedjes in de Limburgse taal geschreven, ondersteund met akoestische instrumenten zodat kinderen ook gelijk in aanraking komen met échte muziek. Resultaat: liedjes met eenduidig geluid die verschillende muziekstijlen én dialecten laten horen om het gebruik van de Limburgse taal in de peuteropvang te stimuleren.
Bron: Spelenderwijs.nl
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.