Kruik

Er zijn verschillende soorten kruiken verkrijgbaar, zoals een elektrisch oplaadbare kruik, een pittenkruik of een warmwaterkruik. Het is belangrijk om kruiken voor gebruik altijd te controleren.

 

Wanneer is een kruik nodig?

 

Pasgeboren baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed op peil houden. Je gebruikt de kruik om het bed voor te verwarmen. Terwijl je baby in bad gaat, kun je kleertjes om de kruik wikkelen om die voor te verwarmen.

 

Als het koud is, is ook voor oudere baby’s een voorverwarmd bed fijn om goed in slaap te vallen. Bij ondertemperatuur is een kruik het eerste hulpmiddel.

 

Warmwaterkruik vullen

 

  • Zet de kruik in de gootsteen.
  • Vul de kruik helemaal tot bovenaan met heet kraanwater.
  • Gebruik alleen kokend water als je arts, verloskundige of kraamverzorgende dat nodig vindt.
  • Pak de kruik met een doek vast en draai de dop erop.
  • Kijk of de kruik lekt: rol de kruik na het afdrogen over een droog aanrecht en schud hem heen en weer met de sluiting naar beneden.

 

Leg de kruik nooit bij je baby in bed

 

Leg je baby nooit met een kruik in bed! Gebruik de kruik alleen om het bedje voor te verwarmen. Haal de kruik dus uit het bed voordat je je baby erin legt. Stop de kruik ook altijd in een kruikenzak, zodat niemand zich eraan kan branden!

 

Tips

 

  • Pittenkruiken zijn voor pasgeboren baby’s minder geschikt. Deze koelen namelijk snel af.
  • Controleer metalen kruiken goed op roest. Daardoor kan een gat ontstaan en dan gaat de kruik lekken. Bewaar metalen kruiken gevuld met water om te voorkomen dat ze gaan roesten.
  • Kunststof kruiken bewaar je droog.
  • Op Veiligheid.nl kun je meer informatie vinden over het gebruik van kruiken.
keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.