Wanneer je vruchtbaar bent, produceren de eierstokken gezonde eicellen en laten deze op tijd los. Het slijm in de baarmoedermond is daarbij ook van belang. Om in verwachting te kunnen raken, moet je hormoonhuishouding goed op orde zijn, net als de gezondheid van de organen in je buik.
Medische oorzaken van verminderde vruchtbaarheid
Een blindedarmontsteking, een ontstoken eierstok of endometriose (een aandoening van de binnenbekleding van de baarmoeder) kunnen de vruchtbaarheid verminderen. Vleesbomen (goedaardige gezwellen in de baarmoeder) kunnen ook van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Medisch onderzoek kan je over al deze zaken meer duidelijkheid geven.
Vaginisme
Vaginisme is een onvrijwillige samentrekking van de spieren in de vagina, waardoor penetratie onmogelijk of pijnlijk is. Wanneer je als vrouw last hebt van vaginisme, wordt het dus lastig om zwanger te raken. Je kunt advies vragen bij een seksuoloog of gynaecoloog, of een doorverwijzing vragen naar een therapeut. Eventueel kun je op een andere, kunstmatige manier sperma inbrengen.
Schildklieraandoening
Naar schatting hebben 850.000 mensen in Nederland een schildklieraandoening. Bij vrouwen komt een schildklieraandoening vier tot acht keer vaker voor dan bij mannen. Een slecht functionerende schildklier beïnvloedt je kansen om zwanger te raken en heeft gevolgen voor moeder en kind tijdens de zwangerschap en de bevalling, en ook voor de periode na de bevalling. Daarom is het goed om hier extra alert op te zijn bij een zwangerschap. Meer informatie hierover vind je op de website Schildklier.nl van de Schildklier Organisatie Nederland.