Internationale Dag van het Gezin

12 mei 2022

De Verenigde Naties heeft 15 mei uitgeroepen tot de Internationale Dag van het Gezin. Deze dag staan we stil bij hoe belangrijk een hechte familie is voor een goede samenleving én voor opgroeiende kinderen.

 

Betekenis ‘gezin’

 

Volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek betekent het woord gezin: ‘Samenlevingsverband van een of twee ouders met een of meer kinderen; huishouden met kinderen.’

 

De rijksoverheid hanteert sinds 1996 de volgende definitie voor gezin: ‘Elk leefverband van één of meer volwassenen die verantwoordelijkheid dragen voor de verzorging en opvoeding van één of meer kinderen (VWS, 1996).’

 

Achter deze definitie van gezin gaat een steeds grotere verscheidenheid aan gezinnen schuil. Denk bijvoorbeeld aan eenoudergezinnen, gezinnen met kinderen die de vader of moeder heeft gekregen met verschillende partners, stiefgezinnen en samengestelde gezinnen. Ouders kunnen wel of niet getrouwd zijn en er zijn samenlevingsvormen waarbij twee partners van gelijk geslacht – twee vrouwen of twee mannen – samen de zorg hebben voor een kind. Het komt allemaal voor.

 

Misschien hoort opa of oma gevoelsmatig ook bij jouw gezin, of een tante of vriendin die heel betrokken is bij de opvoeding van de kinderen. Hoe jouw gezin er precies uitziet is helemaal niet zo belangrijk. Het gaat veel meer om een gevoel van verbinding.

 

Doorgeven

 

Als ouder doe je je stinkende best om je kinderen zo fijn en gelukkig mogelijk te laten opgroeien. Misschien heb je voor de zwangerschap al nagedacht over wat jij belangrijk vindt in de opvoeding van je kind, misschien ook niet. Misschien is ouder worden een bewuste keuze, misschien heb je er lang op moeten wachten, en misschien was het een totale verrassing. Hoe het ook zij, als je ouder wordt krijg je geen handleiding meegeleverd. Meestal put je uit de ervaring die je zelf hebt opgedaan en doe je het – ook al wil je het liever niet toegeven – vaak zoals je het van je ouders geleerd hebt.

 

Je familie van herkomst is het belangrijkste systeem waar je deel van uit maakt. Jouw familiesysteem, met zijn eigen geschiedenis, zijn eigen manier van omgaan met dingen, zijn gevoeligheden, zijn gelukkige en verdrietige momenten. Onbewust worden talloze zaken van generatie op generatie doorgegeven.

 

Denk bijvoorbeeld aan bepaalde tradities in je familie, zoals een gerecht dat ieder jaar met Kerst klaargemaakt wordt. Of de liefde voor muziek, het plezier in beoefenen van sport, het wel of niet praten over moeilijke zaken, het gebruik van alcohol, het delen van humor. Dit zijn allemaal dingen die je via je ouders, via je gezin van herkomst meekrijgt en die je mogelijk weer doorgeeft aan jouw kinderen.

 

Gezond gezin

 

Opgroeien in een fijn, stabiel of ‘gezond’ gezin is een van de meest krachtige bronnen om een plezierig en tevreden leven te leiden. Hier wordt immers je fundament gelegd.

Maar wat verstaan we precies onder een ‘gezond gezin’?

 

Liefdevol

Het begint uiteraard met een liefdevolle relatie tussen ouders en kind. Als kind voel je je geliefd en gewaardeerd om wie je bent. Je voelt de ruimte om jezelf te zijn en te groeien, en je hebt hierin niks te bewijzen. De relatie die je als kind met je ouders hebt, bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van de relaties in je latere leven.

 

Heldere gezinsstructuur

Voor kinderen is het heel fijn als de rollen in het gezin duidelijk zijn. Ja, er is ruimte voor overleg, maar uiteindelijk zijn de ouders de baas. De ouders zijn verantwoordelijk voor de kinderen en dragen deze verantwoordelijkheid ook. Dit geeft kinderen een veilig gevoel, ze weten waar ze aan toe zijn. Het is hierbij prettig als ouders gelijkwaardig zijn aan elkaar.

 

Oefenen

Het gezin is de (veilige) plek waar je als kind dingen oefent om ze uiteindelijk toe te passen in de grote buitenwereld. En waar geoefend wordt, gaat ook wel eens iets fout. Of beter gezegd, dan wordt er geleerd.

 

Bijvoorbeeld in discussie gaan omdat je het ergens niet mee eens bent, je eigen mening geven, je gevoel durven uit te spreken en kwetsbaar durven zijn, in conflict komen met je broer of zus en het samen weer oplossen. Hier leren kinderen enorm veel van!

 

Maar ook leren omgaan met veranderingen en tegenslagen, en dat die bij het leven horen. Dat je niet alles alleen hoeft te doen, maar dat je advies kan vragen en hulp kan inschakelen. Of terug kan vallen op emotionele steun.

 

Plezier

En last but not least: samen plezier hebben, in het leven en in elkaar. Breng de ‘fun-factor’ in jullie gezin. Zet de muziek hard en dans samen in de woonkamer, ga samen naar een voetbalwedstrijd en juich de longen uit je lijf, of doe een wedstrijdje moppen tappen aan tafel.

 

Pak de dingen niet zo zwaar, maar gooi er zo nu en dan wat humor tegenaan, juist ook als het even tegen zit. Dat relativeert. Humor verbroedert, het verbindt ons met elkaar.

En verbinding is het toverwoord…

 

wat wij je willen geven, is ruimte om te leven, kracht om te groeien, een slab om te knoeien, een zoen op je snoet, een luisterend oor, totdat jij groot bent, dan geef jij het weer door (bron: lief leven)

 

Fijne Internationale Dag van het Gezin, maak er wat moois van samen 😉

 

Bron: www.fenmen.nl

Geplaatst op 12 mei 2022 | Categorie Baby's, Jongeren, Kinderwens, Peuter, Schoolkind, Zwanger

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.