Zelfvertrouwen

1 februari 2022

Iedere ouder wenst voor zijn kind dat het een gelukkig mens wordt. Toch gaat dat niet altijd vanzelf. Waar het ene kind fluitend en vol zelfvertrouwen door het leven gaat, is het andere kind bang om fouten te maken, zijn eigen mening te geven of nieuwe uitdagingen aan te gaan. Een beetje onzekerheid hoort er natuurlijk bij. Maar als de onzekerheid zo groot is dat het je kind belemmert, dan heeft het wat hulp nodig.

 

 

Podcast

Hieronder kun je de podcast in youtube beluisteren. Wil de de podcast op een andere manier beluisteren zoals Spotify? Bekijk de mogelijkheden op deze pagina.

 

 

Wat is zelfvertrouwen?

 

Zelfvertrouwen is heel belangrijk, het moet worden opgebouwd tijdens het leven en diep van binnen worden verankerd. Het gaat om een innerlijk weten dat je als mens uniek en bijzonder bent. Zodat je je zelfrespect straks niet laat afhangen van cijfers, bezittingen of de mening van anderen.  Het is als het ware het fundament waarop je kind zelf verder kan bouwen aan een gelukkig leven.

 

Zelfvertrouwen is een breed begrip, dat veel omvat. Het gaat om je eigen keuzes durven maken, kunnen omgaan met kritiek en je grenzen aan te durven geven. Maar ook doorzettingsvermogen, geloven in je eigen kunnen en kunnen omgaan met tegenslagen.

 

Het kan best zijn dat je kind op school de vinger niet durft op te steken, bang om het verkeerde antwoord te geven, terwijl het bij de zwemles juist vooraan staat en vol vertrouwen het diepe in springt. Of dat hij zijn eigen mening niet onder stoelen of banken steekt, maar de fiets boos op de grond gooit en roept ‘Ik leer het toch nooit!’, omdat hij al twee keer gevallen is. Het is dus goed om te kijken waar je kind precies tegenaan loopt en welk stukje rondom zelfvertrouwen aandacht verdient.

 

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk?

 

Een sterk zelfbeeld heeft meer invloed op een leven dan een hoog IQ. Het blijkt dat kinderen met eigenwaarde zich beter ontwikkelen, zorgelozer zijn en gelukkiger zijn. Wat bijdraagt aan zelfvertrouwen is dat je kind een realistisch zelfbeeld krijgt. Dus niet te positief, maar vooral ook niet te negatief. Je kind kan nu eenmaal niet overál goed in zijn. Dat is iets wat je samen – als ouder en kind – mag leren te accepteren. Het is dus helemaal niet erg als je dochter een keer een potje kwartet verliest. Het is een mooie aanleiding om samen te bekijken wat zij kan doen om haar vaardigheden te verbeteren, zodat ze de volgende keer misschien papa kan verslaan. Het kan ook zijn dat je zoon niet de beste voetballer is, maar dat hij wel geniet van het spel en het heel leuk vindt om in een team mee te spelen. Hij heeft vast en zeker andere kwaliteiten! Deze reclamespot  is hier een mooi voorbeeld van.

 

Wat zie je aan een kind dat onzeker is?

 

Dat is heel divers. In eerste instantie denk je misschien aan een kind dat verlegen of teruggetrokken is. Een kind dat anderen altijd voor laat gaan, over zich heen laat lopen en snel bang is. Maar een kind met gebrek aan zelfvertrouwen laat ook vaak juist het tegenovergestelde zien. Bijvoorbeeld een grote mond om maar niet te laten merken dat hij eigenlijk heel onzeker is, grapjes maken of de clown uithangen om leuk gevonden te worden, of misschien zelfs een ander pesten om de aandacht van zichzelf af te leiden. Het is dus belangrijk om goed naar je kind te kijken en ruimte te maken om te bespreken hoe het zich voelt.

 

Wat kun je als ouder doen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten?

 

Helemaal voorkomen dat je kind zichzelf afwijst is natuurlijk onmogelijk. Dat doen we namelijk allemaal wel eens. Maar je kan je kind wel leren van zichzelf te houden en vertrouwen te hebben in zichzelf. Deze 7 tips helpen je op weg.

 

Tip 1 – Geef het goede voorbeeld

 

Laten we beginnen bij het begin, bij de basis. De appel valt immers vaak niet ver van de boom 😉 Geef als ouder het goede voorbeeld. Een kind doet wat jij doet en niet wat je zegt, dus leef zelf het leven dat jij je kind gunt. Als jij liefdevol bent voor jezelf, bijvoorbeeld als je een fout maakt, is dat het gedrag dat je kind zal overnemen. Ben jij onzeker of perfectionistisch? Ga hier dan mee aan de slag en laat zien hoe je werkt aan je eigenwaarde. En in het kader van ‘gedeelde smart is halve smart’; vertel aan je kind dat jij het ook moeilijk vindt om op je werk een presentatie te geven of je mening te geven in een groep. Herkenning en erkenning zijn heel belangrijk. Gaat er iets niet zoals jij wil, haal dan je schouders op. Laat door je eigen gedrag zien dat je kind zelf kan kiezen hoe het reageert op situaties.

 

Tip 2 – Maak verbinding

 

Jouw kind doet er toe en is het waard om in te investeren. Dus maak écht contact, geef aandacht en verbind! Geef je kind het gevoel dat het gewaardeerd wordt om wie hij is.

 

our children need our presence more than our presents

 

Tip 3 – Fouten maken moet

 

Als een kind wordt gewaardeerd, leert het: ik ben niet wat ik doe. Ik gedraag me misschien af en toe boos, maar ik bén geen boos kind. Ik stoot een glas om en dat is geen handige actie, maar ik bén niet onhandig. Daardoor leert het: ik mag fouten maken zonder dat ik iemand teleurstel.

 

Fouten maken mag, dat vinden we allemaal.  Maar geef je kind hier ook de ruimte voor. Het liefst bescherm je je kinderen voor dingen die fout kunnen gaan. Je wil teleurstelling voorkomen en daarom neem je het van ze over of ‘je doet het wel even voor’. Maar zelf ervaren is écht cruciaal! Je hoort kinderen al op heel jonge leeftijd zeggen: ‘zelluf doen’.  Want zó leren ze; door te doen, door te ervaren, door het fout te laten gaan en het weer opnieuw te proberen. Totdat het uiteindelijk lukt. Yes! Weer een beetje gegroeid!

 

Is je kind bang om fouten te maken?

Lees hier ons eerder verschenen artikel over wat je als ouder kunt doen als je kind faalangst heeft.

En check hier ons artikel en video over de faalangstreductietraining ‘Je bibbers de baas’.

In ons agendaoverzicht lees je hoe je je kind kunt aanmelden voor ‘Je bibbers de baas’

 

Tip 4 – Laat je kind zelf oordelen en geef complimenten op het proces

 

Staat je dochter met de zoveelste tekening voor je neus, roep dan niet meteen: ‘Wat prachtig!’. Maar vraag eens wat zij er zelf mooi aan vindt. Of ‘Vertel eens, wat heb je allemaal getekend? Hoe heb je dit zo bedacht?’ Een kind zoekt bevestiging van buiten zichzelf, maar door een kind zelf te laten praten over de tekening groeit het zelfvertrouwen van binnenuit.

 

Benoem liever de kleuren die ze gebruikt heeft en hoe knap je het vindt dat ze zich zo lang geconcentreerd heeft op haar knutselwerk dan dat je haar de hemel in prijst voor het resultaat.

 

Tip 5 – Leg je verwachtingen niet te hoog, maar ook niet te laag

 

Een kind heeft het nodig om af en toe uitgedaagd te worden. Maar het moet wel aan die verwachtingen kunnen voldoen. Als de verwachtingen te hoog liggen, levert dit frustratie op. De kans dat je kind het opgeeft en er geen tweede keer aan begint is groot. Zijn de verwachtingen te laag, dan zorgt dit voor verveling en een laag zelfbeeld. Een goede balans is dus belangrijk.

 

Tip 6 – Leren omgaan met teleurstelling

 

Het leven is een aaneenschakeling van leuke dingen (‘Jeeeey, ik mag op voetbal!’) en teleurstellingen (‘Ik schoot de penalty mis en daardoor hebben we verloren’). Teleurstellingen horen er nu eenmaal bij en je kind krijgt ze hoe dan ook op zijn bordje. Het is aan jou als ouder om je kind hiermee te leren omgaan. Benoem wat je ziet: “Ik zie dat je het heel naar vindt dat je verloren hebt met voetbal. Dat is oké’, je mag hier best verdrietig over zijn.” Geef vervolgens ook ruimte om het te verwerken en probeer het rot gevoel niet meteen weg te poetsen. Je kind mag best even huilen. Op de grond stampen of op een kussen slaan kan soms ook enorm opluchten.

 

Tip 7 – Laat je kind zelf beslissingen nemen en durf los te laten

 

Het gaat er bij opvoeden om de balans te vinden tussen liefdevol vasthouden en vol vertrouwen los laten. Wie nooit iets mag krijgt eigenlijk de boodschap: je kunt het niet. Maar wat blijkt? Kinderen vallen minder, stoten zich minder en raken minder snel gewond als ze alleen op een klimtoestel spelen dan wanneer ze voortdurend in de gaten worden gehouden. Bovendien willen kinderen het graag goed doen en jouw vertrouwen krijgen. Daar groeien ze van. En hun zelfvertrouwen ook.

 

Podcast

 

Luister ook eens naar deze podcast ‘Kanskracht’ van de MIK & PIW groep. In deze aflevering vertelt schoolmaatschappelijk werker Jonne Mestrom van Partners in Welzijn over het onderwerp ‘zelfvertrouwen’.

 

Hulp nodig?

 

Alle kinderen zijn wel eens onzeker. Aan de andere kant heeft ook ieder kind zijn eigen unieke talenten. Waar je goed in bent is vaak heel vanzelfsprekend voor jezelf. Het is immers vaak iets wat vanzelf gaat en waar je weinig moeite voor hoeft te doen. Van dat wat je niet zo goed kan ben je je vaak veel meer bewust, daar ligt de nadruk op. Jammer eigenlijk.

 

Het kan voor kinderen heel leuk en helpend zijn om samen met andere kinderen te werken aan zelfvertrouwen. Partners in Welzijn biedt hiervoor De Bikkeltrainingen aan voor verschillende leeftijden, vanaf groep 1 tot en met het voortgezet onderwijs. Zie voor het actuele aanbod en hoe je kunt aanmelden onze agenda.

 

In De Bikkeltrainingen wordt gewerkt aan een krachtige houding. Een krachtige houding zorgt voor een krachtig gevoel. Ook is er o.a. aandacht voor krachtige gedachten, jouw unieke talenten, complimenten geven, voor jezelf opkomen, fouten maken en sorry zeggen, relativeren en ontspannen.

 

Bron: Happinez, 365 dagen succesvol, Psychologie magazine, Ouders.nl

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 1 februari 2022 | Categorie Jongeren, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.