Eén op de vijf jongeren zorgt regelmatig voor een familielid met een ziekte of beperking, zij zijn hiermee jonge mantelzorgers. Dit doen zij in combinatie met school, vrienden, hobby’s en werk. Deze zorg is waardevol, maar kan ook stress geven. We praten hier vandaag over met Renata en Astrid van het steunpunt mantelzorg Westelijke Mijnstreek.
”Jonge mantelzorgers zijn jongeren die een naaste helpen die te maken heeft met een ziekte, beperking, verslaving of depressie. Een naaste kan een vader, moeder, broertje, zusje of zelfs een opa of oma zijn. Dat is vaak niet makkelijk. Jongeren cijferen zichzelf vaak weg. Dat kan door schaamte komen maar ook omdat hij of zij de zorgtaak vanzelfsprekend vindt. Daarnaast kan het ook nog zijn dat jongeren het moeilijk vinden om dit bespreekbaar te maken. Dus jonge mantelzorgers zijn jongeren die vanuit thuis een extra zorgtaak hebben. Denk hierbij aan zorg verlenen in de zin van het aankleden, wassen, boodschappen doen en koken omdat de naaste hier ondersteuning bij nodig heeft. Maar ook zorgen hebben over een naaste”, vertelt Astrid.
”Nee”, zegt Renata. ”Omdat ze vaak in een gezinssituatie opgroeien waarbij het normaal is dat bijvoorbeeld een broertje of zusje ziek is en extra hulp nodig heeft. Hierdoor krijgt de jonge mantelzorger extra zorgtaken en voelen ze zich verantwoordelijk voor de naaste. Ze vinden het vaak ook niet erg om deze extra zorg te geven. Hierdoor wordt het zorgen voor de naaste vanzelfsprekend.”
Astrid vervolgt: ”Je hebt minder tijd om met vrienden af te spreken. De schoolprestaties kunnen eronder lijden en dat kunnen docenten merken aan bijvoorbeeld de concentratie die afneemt, de punten die lager zijn, dat ze wat bozig kunnen zijn en te laat in de les komen. En ons advies is: heb hier alsjeblieft aandacht voor docent.”
”Jonge mantelzorgers brengen veel tijd door op school. Daarom heeft een docent een belangrijke signalerende functie. Op het moment dat een docent zich zorgen maakt over een leerling, maak het dan bespreekbaar met de leerling. Heb aandacht voor zijn mogelijke problematiek. En kijk of je samen met schoolmaatschappelijk werk het gesprek kunt aangaan”, aldus Renata.
”Een tip voor de vrienden en familie van de jonge mantelzorger: heb belangstelling voor de jonge mantelzorger. Als je weet in wat voor situatie zei thuis verkeren, probeer dan met ze mee te denken. Wellicht kun je een taak overnemen of ondersteuning bieden. Mocht je hier vragen over hebben dan kun je altijd contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek via www.steunpuntmantelzorg-wm.nl of stuur een e-mail naar mij Renata.Jednorog@piw.nl of naar Astrid via Astrid.Vermeulen@piw.nl. We kunnen dan samen kijken wat er voor ondersteuning voor de jonge mantelzorger is.” (Zie ook de signalen kaart voor jonge mantelzorgers )
Astrid sluit af met: ”Weet dat je niet de enige bent, zo’n 20% van alle jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Blijf leuke dingen doen, gun het jezelf om naar bijvoorbeeld de bioscoop te gaan en samen met je vrienden leuke dingen te doen. En maak het bespreekbaar met je vrienden en op school zodat ze begrijpen in welke situatie je zit en zei samen met jou aan oplossen kunnen denken.
Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar:
Astrid.Vermeulen@piw.nl
Renata.Jednorog@piw.nl
Voor de Gemeente Stein
Steunpunt Mantelzorg Zuid (Gemeente Stein)
Merel Claessens (Stein)
m.claessens@mantelzorgzuid.nl
06 17 30 91 82
En neem een kijkje op:
Geplaatst op 4 juni 2020 | Categorie Jongeren, Schoolkind
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.