Ongeveer 1 op de 10 kinderen groeit op in armoede

9 december 2019

Wat betekent dat, opvoeden in armoede? Dat de één meer verdient dan de ander, dat weet iedereen. Maar dat er in Nederland heel veel gezinnen zijn waar het elke maand weer een uitdaging is om rond te komen, dat is misschien minder bekend.
Wanneer je als gezin weinig geld te besteden hebt, heeft dit op veel zaken invloed. Er is bijvoorbeeld geen geld voor nieuwe kleren, voor iedere dag een warme maaltijd, voor internet, uitstapjes of vakantie. Ook een lidmaatschap van een vereniging, het vieren van een verjaardag of het meedoen aan schoolexcursies is niet vanzelfsprekend. Je kind kan zich daardoor buitengesloten voelen en dat is voor jou als ouder ook lastig. Aan de andere kant kan het er voor zorgen dat jullie juist veel creatieve oplossingen bedenken, waar geen of minder geld voor nodig is.

 

Hoe beïnvloedt dit je leven als ouder en dan van je kind?

Wanneer je minder te besteden hebt, kan dit voor stress zorgen. Je kunt zorgen hebben over alle rekeningen die betaald moeten worden of waar je het geld vandaan haalt. Dit kan leiden tot fysieke of psychische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn of tekenen van vermoeidheid. Deze klachten kunnen ook invloed zijn op de sfeer in huis en op de manier van opvoeden van je kinderen. Het kan lastig zijn om hier met anderen over te praten, bijvoorbeeld omdat je je schaamt of bang bent dat anderen geen begrip zullen hebben voor jouw situatie.

 

Ook kinderen ervaren klachten: ze zijn veelal negatiever over hun leven en toekomst dan hun meer welvarende leeftijdsgenoten. Hun leven biedt te weinig stabiliteit en zekerheid. Ook de band met hun ouders staat onder druk: ze zijn vaak minder mate ‘gehecht’ aan hun ouders door de weinig ondersteunende en stimulerende ouder-kindinteractie.

 

Langdurige armoede kan zelfs zorgen voor een slechtere hersenontwikkeling, waaronder een slechtere emotieregulatie ontstaat. Kinderen uit arme gezinnen hebben daardoor vaak een minder voorspoedige schoolloopbaan. Een aantal van hen heeft al een aanzienlijke achterstand in hun ontwikkeling als ze naar groep 1 gaan. Deze kinderen lopen een groot risico dat zij later problemen in hun ontwikkeling krijgen.

 

Merk jij dit ook?

Wanneer geldgebrek een grote rol speelt, heeft dat invloed op hoe jij je voelt en daarmee ook op hoe je de dingen doet. Je kunt…

  • Minder vrolijk en opgewekt zijn.
  • Vaker boos of geïrriteerd reageren, bijvoorbeeld op je kinderen.
  • Geen geld hebben voor sport, muziek of andere hobby’s van je kinderen.
  • Je schamen, waardoor je steeds minder contact hebt met anderen.
  • Het gevoel hebben dat het nooit meer goed komt, waardoor je uitgeput bent of je boos voelt.
  • De post niet meer openmaken, bang dat er weer een rekening tussen zit die je niet kunt betalen.
  • Belangrijke afspraken vergeten.
  • Niet meer op zoek willen gaan naar oplossingen… als niets lijkt te werken, waarom zou je het dan nog proberen?

 

Wanneer je merkt dat je door stress anders met je kinderen omgaat, kunnen de gemeente of KredietBank Limburg jou daar in ondersteunen, of je helpen bij het vinden van oplossingen voor het gebrek aan geld. Er zijn allerlei voorzieningen waar je als gezin gebruik van kunt maken, zoals de speelgoedbank of de kledingbank. Vaak zijn er ook redenen waardoor je weinig geld te besteden hebt. Bijvoorbeeld omdat je net bent gescheiden en nu alleenstaande ouder bent, je baan bent kwijtgeraakt of wanneer je last hebt van een slechte gezondheid en je veel medische kosten hebt. In dit soort situaties kunnen deze partners met je meedenken en ondersteuning bieden.

 

Regelingen voor kinderen

Het is belangrijk dat alle kinderen zoveel mogelijk mee kunnen doen, op school, in de buurt en in hun vrije tijd. Ouders van kinderen die naar school gaan kunnen van de gemeente jaarlijks een bijdrage krijgen voor bijvoorbeeld de kosten van een schoolreisjes of lesmateriaal. Via het Jeugdsportfonds kan tot een bepaald bedrag de contributie voor een sportclub worden betaald. Via het Jeugdcultuurfonds kunnen kinderen muziekles volgen, dansen, toneel spelen en nog veel meer.

 

Zie ook: ‘Geld is het maken van keuzes’ door Roy Spiertz van Kredietbank Limburg.

 

Geplaatst op 9 december 2019 | Categorie Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.