Steeds makkelijker in de schulden als jongere

10 december 2019

Achterstanden bij de zorgverzekering, oplopende boetes en problemen met het terugbetalen van ‘afterpay-aankopen’. Jongeren duiken steeds meer in de rode cijfers. Zelfs één op de vier heeft betalingsachterstanden. Maar waar ligt dit aan? Is het onverantwoord gedrag of ligt het ergens anders aan?
 

“Jongeren gaan een stuk makkelijker met hun geld om dan ouderen”, legt Roy Spiertz uit. Als schuldhulpverlener voor de Kredietbank Limburg spreekt hij dagelijks met jongeren die vragen hebben over hun geld: “Sommige komen bij me op gesprek voor tips, anderen voor hulp bij geldzorgen of zelfs schulden. Ik merk dat de schuldenproblematiek meestal veroorzaakt wordt door een samenloop van omstandigheden. Als jongere wil je er graag bij horen: daar hoort een dure jas, schoenen en een smartphone bij. Terwijl de financiële thuissituatie dat vaak niet toelaat”.

 

“Ook de verleiding om spullen te kopen via social media advertenties en websites zoals Zalando, Coolblue en Bol.com is steeds lastiger te weerstaan. Daar komt nog eens het gemak van achteraf betalen bij! Het resultaat is dat je sneller geneigd bent tot het aankopen op creditcard of het afsluiten van leningen. Dat gebeurt vooral bij de aanschaf van telefoons, TV’s, kleding, festivaltickets, vakanties en abonnementen van streamingdiensten. Zo blijk uit een peiling van het Ministerie van Financiën”.

 

Lenen

 

“Wat vaak niet gerealiseerd wordt is dat ‘t kopen op afbetaling eigenlijk een manier van geld lenen is: je leent geld om iets te kunnen kopen. Dat geld moet in gedeeltes terugbetaald worden, inclusief een hoge rente, waardoor het product in werkelijkheid dus een stuk duurder is. Soms is het product al versleten, terwijl de lening nog steeds afbetaald wordt. Je koopt ondertussen ook weer een vervangend product, waarvoor ook weer een lening afgesloten moet worden. Op deze manier leen je geld dat je niet kunt terugbetalen. Je begrijpt natuurlijk dat je hierdoor serieus in de shit kunt belanden”.

 

“Veel van de jongeren die ik help hebben vaak geen overzicht van hun schulden”, zegt Roy. “Je ziet door de bomen het bos niet meer. Ook is het lastig om over de schulden te praten. Je wilt natuurlijk niet laten merken dat je het slecht hebt: het tast je (online) identiteit aan! Ook wantrouwen jongeren instanties, terwijl die er juist voor zijn om je uit de problemen te helpen. Dan kom je in een vicieuze cirkel terecht”.

 

Grip op je financiën

 

“Een oplossing is niet direct voorhanden. Het is in ieder geval heel belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Maak het bespreekbaar met vrienden, familie of zoek hulp bij Kredietbank Limburg. Samen brengen we jouw schulden in kaart en werken we aan een oplossing. Zo kunnen we ervoor zorgen dat er niet nog meer schulden bijkomen en je jouw vaste lasten zoals huur, energierekening, telefoonabonnement en andere kosten niet meer kunt betalen! Met onze schuldhulpverlening krijg je weer grip op jouw financiële situatie, waardoor je binnenkort weer met een gerust(er) hart de toekomst tegemoet kan”.

 

“Je kunt ons overigens ook vinden op scholen”, sluit Roy af. “De Kredietbank Limburg zet actief in op preventie bij basisscholen en middelbare scholen, om jullie te vertellen over hoe je het best een gezonde financiële situatie kan creëren”.

 

Contact

 

Heb je een vraag? Neem dan contact op met Roy, r.spiertz@kblb.nl

Geplaatst op 10 december 2019 | Categorie Jongeren

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.