Eén algemeen geldend advies als antwoord op deze vraag formuleren is lastig. De maximale hoeveelheid beeldschermtijd varieert namelijk per kind, per ouder, maar ook per situatie. Kinderen gebruiken vaak veel media tegelijk. De tv staat aan, tegelijkertijd zijn ze op een tablet of mobiel bezig en ze luisteren muziek bij het maken van huiswerk. Jonge kinderen kunnen zich simpelweg nog niet lang concentreren. Voor oudere kinderen is de verleiding vaak groter.
Te veel, te vaak en te lang mediagebruik kan nadelige gevolgen hebben. De drukte in programma’s of games kan de slaap en concentratie van je kind verslechteren. Bovendien gaat beeldschermtijd ten koste van andere activiteiten die (ook) belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kind, zoals buiten spelen, met elkaar praten, lezen, sporten of een bordspelletje doen. Daarom is het belangrijk is om kinderen grenzen te geven bij het gebruik van media: bijvoorbeeld niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Hierdoor gaan zij bewuster om met media, zodat hun gedrag gezond en veilig blijft. Hoe jonger kinderen leren dat er regels zijn als het om media gaat, hoe beter. Ze kunnen zich dan ook beter beheersen in de puberteit.
Gamen is spelen en kinderen houden van spelen. Zeker met een smartphone of tablet is vermaak altijd bij de hand. Uit onderzoek blijkt dat (met mate) gamen een positieve invloed kan hebben op de ontwikkeling en schoolprestaties van een kind. Zo zijn game-werelden belangrijke experimenteerruimtes om te leren omgaan met gevoelens. Denk hierbij aan angst bij gevaar, walging bij moord, feestvreugde bij overwinning of teleurstelling bij verlies.
Een beperkte mate van geweld kan dus de functie hebben dat je kind leert omgaan met de gevoelens die dat bij ze oproept. Een beetje schieten en racen kunnen dus een manier zijn om te ontladen. Bij jongens en meisjes met een gezonde geestelijke ontwikkeling kan dat dan ook geen enkele kwaad. De bijdrage van gamen aan de ontwikkeling van je kind hangt natuurlijk af van de game.
Over het algemeen genomen kan een game op de volgende manieren een bijdrage leveren:
Soms lukt het niet om buitensporig gamegedrag van je kind te verminderen. Het kan dan veel invloed hebben op je gezin. Als je je zorgen maakt over het aanhoudende gedrag, kun je het best contact opnemen met een jeugd- & gezinswerker van Partners in Welzijn. Of vraag een gesprek aan bij een van onze psychologen kind & jeugd, zij bieden kortdurende begeleidingen (kosteloos) aan. Daarnaast bieden ze een programma tegen ‘Gameverslaving‘.
In de App Store van je smartphone en tablet zijn meer dan een miljoen apps te vinden. Welke apps jouw kind gerust kan gebruiken en welke je beter kunt mijden, is volgens onderzoek aan 4 dingen te herkennen.
Wil je graag in de gaten houden wat je kind speelt op de tablet of smartphone? Schakel dan de ‘kids modus’ in, waarmee je kunt bepalen wat je kind wel en niet kan doen. Daarnaast is het wijs om het wachtwoord waarmee je apps online koopt geheim te houden. Zo kan je kind niet zomaar nieuwe apps downloaden.
Zie ook: ‘Apps voor jonge kinderen‘ van Mediawijsheid.
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.