Media en schoolkind

Hoeveel beeldschermtijd is oké?

Eén algemeen geldend advies als antwoord op deze vraag formuleren is lastig. De maximale hoeveelheid beeldschermtijd varieert namelijk per kind, per ouder, maar ook per situatie. Kinderen gebruiken vaak veel media tegelijk. De tv staat aan, tegelijkertijd zijn ze op een tablet of mobiel bezig en ze luisteren muziek bij het maken van huiswerk. Jonge kinderen kunnen zich simpelweg nog niet lang concentreren. Voor oudere kinderen is de verleiding vaak groter.

 

Te veel, te vaak en te lang mediagebruik kan nadelige gevolgen hebben. De drukte in programma’s of games kan de slaap en concentratie van je kind verslechteren. Bovendien gaat beeldschermtijd ten koste van andere activiteiten die (ook) belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kind, zoals buiten spelen, met elkaar praten, lezen, sporten of een bordspelletje doen. Daarom is het belangrijk is om kinderen grenzen te geven bij het gebruik van media: bijvoorbeeld niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Hierdoor gaan zij bewuster om met media, zodat hun gedrag gezond en veilig blijft. Hoe jonger kinderen leren dat er regels zijn als het om media gaat, hoe beter. Ze kunnen zich dan ook beter beheersen in de puberteit.

 

Gamen: goed of slecht voor je kind?

 

Gamen is spelen en kinderen houden van spelen. Zeker met een smartphone of tablet is vermaak altijd bij de hand. Uit onderzoek blijkt dat (met mate) gamen een positieve invloed kan hebben op de ontwikkeling en schoolprestaties van een kind. Zo zijn game-werelden belangrijke experimenteerruimtes om te leren omgaan met gevoelens. Denk hierbij aan angst bij gevaar, walging bij moord, feestvreugde bij overwinning of teleurstelling bij verlies.

 

Een beperkte mate van geweld kan dus de functie hebben dat je kind leert omgaan met de gevoelens die dat bij ze oproept. Een beetje schieten en racen kunnen dus een manier zijn om te ontladen. Bij jongens en meisjes met een gezonde geestelijke ontwikkeling kan dat dan ook geen enkele kwaad. De bijdrage van gamen aan de ontwikkeling van je kind hangt natuurlijk af van de game.

 

Over het algemeen genomen kan een game op de volgende manieren een bijdrage leveren:

 

  • De bediening stimuleert de fijne motoriek.
  • Gamen traint de oog-handcoördinatie.
  • De route in een spel stimuleert ruimtelijk inzicht.
  • Veel spellen vragen creativiteit.
  • Al jong leren gamers veel over strategie en samenwerking.
  • Een leerzame game maakt leren leuk.
  • Leerzame spelletjes leveren een bijdrage aan het trainen van geheugen.

 

Soms lukt het niet om buitensporig gamegedrag van je kind te verminderen. Het kan dan veel invloed hebben op je gezin. Als je je zorgen maakt over het aanhoudende gedrag, kun je het best contact opnemen met een jeugd- & gezinswerker van Partners in Welzijn. Of vraag een gesprek aan bij een van onze psychologen kind & jeugd, zij bieden kortdurende begeleidingen (kosteloos) aan. Daarnaast bieden ze een programma tegen Gameverslaving.

 

Hoe herken ik geschikte apps voor kinderen?

 

In de App Store van je smartphone en tablet zijn meer dan een miljoen apps te vinden. Welke apps jouw kind gerust kan gebruiken en welke je beter kunt mijden, is volgens onderzoek aan 4 dingen te herkennen.

 

  • Kies een app die de hersenen van je kind ‘aan’ en niet ‘uit’ zet.
  • Een goede app zorgt ervoor dat je kind zijn aandacht bij het spel kan houden.
  • De app is duidelijk en leerzaam.
  • De app zet aan tot sociale interactie. Zelfs al is het met een fictief karakter.

 

Wil je graag in de gaten houden wat je kind speelt op de tablet of smartphone? Schakel dan de ‘kids modus’ in, waarmee je kunt bepalen wat je kind wel en niet kan doen. Daarnaast is het wijs om het wachtwoord waarmee je apps online koopt geheim te houden. Zo kan je kind niet zomaar nieuwe apps downloaden.

 

Zie ook: ‘Apps voor jonge kinderen‘ van Mediawijsheid.

lopend schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.