Gezondheid schoolkind

Problemen met de gezondheid?

Er zijn veel kwaaltjes en kinderziekten waar je mee te maken kunt krijgen, bijvoorbeeld eczeem, griep, diabetes, wratten en astma. Het is goed om te weten wat je kunt doen wanneer je kind iets mankeert. Sommige ziekten zijn gevaarlijk, maar lang niet in alle gevallen is het nodig om meteen naar de huisarts te stappen.

 

Kinderen worden ziek doordat ze een lage weerstand hebben en doordat ze elkaar makkelijk besmetten. Kinderen raken elkaar veel aan tijdens het spelen, houden niet altijd hun hand voor hun mond bij het niezen en wassen ook niet altijd hun handen als ze naar de wc zijn geweest. Daarom is het verstandig om je kind van jongs af aan te leren dat hygiëne belangrijk is.

 

Het is belangrijk dat je zelf goed let op de klachten en verschijnselen, en dat je weet wat je het best kunt doen als je kind bijvoorbeeld hoge koorts heeft of buikpijn of diarree.

 

Koorts is een teken dat er virussen of bacteriën in het lichaam zijn. Door de hogere temperatuur kan het lichaam deze beter bestrijden. Maak je niet meteen zorgen als je kind koorts heeft. Bij kinderen kan de lichaamstemperatuur heel snel omhoog gaan. Bij een verkoudheid of griep kunnen ze zomaar 40 graden koorts hebben. Let goed op het gedrag om te zien of er echt iets aan de hand is.

 

Laat je kind genoeg drinken als het koorts heeft. Wil je kind juist niet drinken? Geef dan vaker kleine beetjes. Zo voorkom je dat je kind uitdroogt. Zorg er ook voor dat je kind niet te warm of te koud is aangekleed. Heeft je kind hoge koorts en diarree? Dan kan het snel uitdrogen. Je kunt eventueel ORS geven. ORS is een mengsel van suikers en zouten dat je oplost in water en dat de vochtbalans in het lichaam herstelt. ORS koop je bij de apotheek of drogist.

 

Naar de huisarts? Je kunt zelf het best inschatten of je met je kind naar de huisarts moet. Twijfel je? Bel dan altijd met je huisarts.

 

Zie ook: ‘Lijst met ziekten en aandoeningen’ op Opvoeden.nl

 

Welke prikken krijgt mijn kind?

 

Om ernstige ziekten te voorkomen en om ervoor te zorgen dat niemand ze meer krijgt, worden kinderen in Nederland gevaccineerd. Vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreert en stuurt de vaccinatiekaarten naar het huisadres op. In de Westelijke Mijnstreek voert de JGZ (GGD Zuid-Limburg) het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) uit.

 

De ziekten waartegen het Rijksvaccinatieprogramma beschermt, vormden vroeger een groot probleem voor de volksgezondheid. Na het invoeren van het programma zijn veel van die ziekten helemaal of bijna helemaal verdwenen. Hierdoor vergeet je bijna hoe ernstig ze zijn en hoeveel leed vaccinatie voorkomt. Voor de meeste ziekten is meer dan één prik nodig om beschermd te zijn. Je hoeft niets te betalen voor vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma die door de JGZ worden gegeven.

 

Bij verreweg de meeste kinderen hebben vaccins effect. Voor bijna alle basisvaccinaties geldt dat je kind levenslang beschermd is. De vaccins tegen difterie en tetanus vormen hierop een uitzondering en bieden 10 tot 15 jaar bescherming.

 

Vanaf 4 jaar krijgt je kind nog de volgende prikken:

 

  • DKTP-prik, die beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio.
  • DTP-prik die beschermt tegen difterie, tetanus en polio
  • BMR-prik, die beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond

 

In het jaar dat je dochter 13 wordt, kan zij de HPV-prikken krijgen. Deze vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker. Meer informatie vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

 

Denk je dat je kind een bijwerking heeft van de prik, dan kun je dat melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.

 

Zie ook: ‘Vaccinaties voor kinderen‘ van GGD Zuid-Limburg

lopend schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.