De geboorte van je baby dient binnen drie werkdagen te worden aangegeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar de baby geboren is. De gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Stein en Beekdaelen werken alleen nog op afspraak. Dit kan gedaan worden door de vader, moeder of degene die bij de bevalling aanwezig is geweest. Beide paspoorten en het trouwboekje (of indien je niet getrouwd bent het Bewijs van erkenning) meenemen en doorgeven welke arts bij de bevalling aanwezig is geweest. Je ontvangt schriftelijke gegevens van de bevalling, deze dien je mee te nemen naar de burgerlijke stand.
De een moet er nog lang niet aan denken, terwijl de ander niet kan wachten: seks na de bevalling. Wanneer is je lichaam klaar voor seks na de bevalling Gynaecologen en verloskundigen raden aan minimaal zes weken te wachten met seks na de bevalling. Na zes weken is over het algemeen de baarmoedermond goed gesloten en zijn mogelijke hechtingen opgelost. Hierdoor kunnen geen bacteriën meer via de penis binnendringen, waardoor het risico op infecties vermindert.
Je kunt geen zin in seks na de bevalling hebben vanwege een aantal lichamelijke klachten. Veel vrouwen krijgen een droge vagina door de verandering in hormonen. Vrouwen ervaren dan ook vaak pijn tijdens de seks. Naast een droge vagina is de vagina erg gevoelig tijdens de eerste maanden. Vooral als er is geknipt of als je vagina is gescheurd tijdens de bevalling. Een orgasme kan anders en pijnlijk aanvoelen na een bevalling. Een orgasme kan zelfs lijken op een wee. Dit komt doordat de baarmoeder samentrekt, terwijl deze nog erg gevoelig is na de bevalling. Heb je een keizersnede gehad? Dan zijn de lichamelijke klachten wat betreft de vagina niet op jou van toepassing.
Vier tot zes weken na de bevalling kun je weer gaan menstrueren, dan ben je ook weer vruchtbaar! Dus let er op dat je dan ook weer met anticonceptie begint. Geef je borstvoeding dan kan de menstruatie uitblijven. Alleen volledige borstvoeding geeft een aanzienlijke vermindering van de kans op zwangerschap, maar dan nog blijft er altijd een kans aanwezig dat je vruchtbaar bent.
Orale anticonceptie kan blind worden gestart, waarna de eerste strip niet betrouwbaar is of kan worden gestart op de eerste dag van de eerstvolgende menstruatie en is dan meteen betrouwbaar. Bespreek welke anticonceptie bij jou past met de huisarts of gynaecoloog.
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.