Als het niet lukt om zwanger te worden, kun je een vruchtbaarheidsonderzoek laten doen. Je maakt dan een afspraak met de huisarts of gynaecoloog voor een gesprek en een kort lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een Echoscopie. Na het eerste gesprek volgt een onderzoek naar de spermakwaliteit bij de man en een bloedonderzoek bij de vrouw. Als het resultaat van deze onderzoeken onvoldoende duidelijkheid biedt, kunnen ook de baarmoeder en de eierstokken onderzocht worden. De gynaecoloog kan zien of er afwijkingen en of er rijpende eicellen aanwezig zijn.
Een laatste mogelijkheid om meer duidelijkheid te krijgen, is een poliklinische kijkoperatie (laparoscopie). Bij 20% van de stellen die onderzocht worden op oorzaken van verminderde vruchtbaarheid, kan er geen oorzaak gevonden worden. Samen met de gynaecoloog kun je dan zoeken naar een oplossing.
Jaarlijks bezoeken 50.000 mensen om vruchtbaarheidsredenen hun huisarts. Dat wil nog niet zeggen dat er ook iets aan de hand is. Wanneer er toch een oorzaak voor de uitblijvende zwangerschap is vastgesteld, kan er veelal gekozen worden voor een passende behandeling.
Vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw bestaan meestal uit problemen met de eicellen of met de eisprong. De medische behandelingen die daarbij mogelijk zijn, zijn een hormoonbehandeling en een reageerbuisbevruchting (ivf). Andere mogelijkheden zijn in-vitromaturatie (IVM) en een eiceldonor. Vruchtbaarheidsproblemen bij de man hebben veelal met de kwaliteit van het sperma te maken. Het kan zijn dat er geen, heel weinig of slecht sperma is. De vruchtbaarheidsbehandelingen daarvoor zijn MESA, PESA en TESE. Soms is het mogelijk om via een kunstmatige bevruchting zwanger te worden. Hierbij kun je denken aan kunstmatige inseminatie en inseminatie met donorzaad.
Raadpleeg je huisarts of de Fertiliteitpolikliniek (vruchtbaarheidspolikliniek) van Zuyderland voor meer informatie over de mogelijkheden.
Als na allerlei onderzoeken blijkt dat je niet op een natuurlijke manier kinderen kunt krijgen, betekent dit niet dat je de rest van je leven kinderloos hoeft te blijven. Je kunt bijvoorbeeld een kind adopteren, of pleegouder worden.
Pleegouder worden kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een kind voor een korte periode bij je hebben, omdat de problemen thuis snel opgelost kunnen worden. Het kan ook zijn dat een kind regelmatig bij je komt of zelfs voor lange tijd bij je komt wonen. Je kunt er ook voor kiezen om een kind te adopteren. Nederland heeft een zorgvuldige adoptieprocedure en het is verplicht om een voorlichtings- en voorbereidingstraject te doorlopen.
Meer weten? Bij Stichting Adoptievoorzieningen kun je terecht met alle vragen en twijfels rond adoptie en pleegouderschap.
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.