Opvoedhelden | Michelle blogt

10 oktober 2024

De Week van de Opvoeding (7 t/m 13 oktober 2024) heeft dit jaar als thema ‘Opvoedhelden’. Dit zijn medeopvoeders die een belangrijke rol hebben voor een kind, jongere of ouder.

We hebben onze collega’s gevraagd of ze iets met ons wilden delen over hoe zij de rol van ‘opvoedhelden’ zien in hun werk. Maar veel van die collega’s zijn ook zelf ouders… en dat resulteerde in dit persoonlijke en openhartige ‘ouderblog’ van Michelle. Zij is schoolmaatschappelijk werker/jeugd- & gezinswerker bij Partners in Welzijn. Daarnaast is zij ook moeder van Logan, en daar vertelt zij graag iets over in het kader van het thema ‘Opvoedhelden’. Ze schrijft over haar moeder, haar opvoedheld, die haar helpt relativeren en altijd luistert zonder oordeel. 

 

Ik heb niet alle antwoorden

 

“Veel mensen denken dat wij als jeugd- & gezinswerkers altijd ‘alles op een rijtje’ hebben. Dat wij alle antwoorden weten op vragen over opvoeding en dat wij dus ‘voorbeeldige’ kids thuis hebben rondlopen.

 

Dit was voor mij een puntje van onzekerheid, toen ik als jeugd- & gezinswerker aan de slag ging bij Partners in Welzijn. Ik heb namelijk absoluut niet alle antwoorden. Mijn 6-jarige zoon, Logan, haalde regelmatig streken uit waardoor ook ik met mijn handen in het haar zat (en nog vaak zit ;). Ik twijfel soms nog steeds over hoe ik situaties aanpak. Ben ik te streng geweest? Of juist te soepel en niet consequent genoeg? Ik weet het soms gewoon ook even niet zeker. En ik geef heus ook wel eens een ijsje (en soms zelfs twee) als ontbijt, in plaats van een gezonde bruine boterham. Of iets anders wat eigenlijk helemaal niet zo ‘volgens de opvoedboekjes’ is.

 

Ondanks (of juist dankzij?) mijn 2 HBO-studies en 10 jaar ervaring in het werkveld twijfel ik dus toch geregeld of ik het zelf wel goed doe als moeder. En zeker omdat ik een alleenstaande moeder ben, loop ik tegen vragen en onzekerheden aan en mis ik het sparren met een partner. Ik pas de geleerde theorie uit mijn studies en uit mijn werkervaring toe in de praktijk bij mij thuis en met mijn zoontje. Dit gaat over het algemeen erg goed en werkt! Maar soms… werkt het ook even niet. En áls het dan even niet werkt en mijn twijfel en onzekerheid toe slaan… dan klop ik aan bij mijn opvoedheld!

 

Zonder oordeel

 

Ik kan zonder twijfel zeggen dat mijn moeder mijn opvoedheld is! Mijn moeder staat altijd voor mij klaar, zij kan mij de situatie weer objectief laten bekijken. Zij kan mij ook geruststellen dat een keer 2 ijsjes als ontbijt echt geen drama is en ik daardoor heus niet meteen een slechte moeder ben.

 

Maar wat maakt nu precies dat ik aan mijn moeder denk als we het hebben over ‘opvoedhelden’? Als ik daar eens goed over nadenk, is dat omdat mam nooit een oordeel heeft. Ze luistert naar me zonder er meteen iets van te vinden. Zij zorgt er altijd weer voor dat ik kan relativeren. Waardoor ik naderhand weer kan inzien dat ik het eigenlijk best prima doe als moeder. En als het even een dagje niet zo prima loopt, dan is dat ook oké!”

 

foto ouderblogger Michelle

 

Michelle (33) blogt over de verschillende aspecten van haar leven.

Ze schrijft over wat ze tegenkomt in haar werk als schoolmaatschappelijk werker

en over haar ervaringen als alleenstaande moeder van zoontje Logan (6).

In juli 2024 is de vader van Logan overleden aan kanker.

Samen zoeken ze een weg hoe om te gaan met dit grote verlies.

Ze heeft er een kinderboek over geschreven: ‘De Gids naar de Sterren’. Dit boek komt uit in december 2024.

 

Meer lezen? Of zelf bloggen?

 

  • Lees de eerder verschenen ouderblogs bij Opgroeienin046.nl, van onze vaste ouderbloggers Esther, Saar en Caro, en van onze gastbloggers Christa en Bas.
  • Zie jij het ook wel zitten om in een blog jouw ervaringen met het ouderschap en opvoeden met ons te delen? Neem gerust contact op via dit mailadres

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 10 oktober 2024 | Categorie Jongeren, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.