Waarom foliumzuur slikken?

8 december 2019
Deel via:

Foliumzuur is een vitamine. Je lichaam heeft deze vitamine nodig om gezond te blijven. De vitamine foliumzuur zit bijvoorbeeld in verse groenten, fruit en volkoren producten. Aan het begin van een zwangerschap heeft je lichaam extra foliumzuur nodig. Het eten van veel verse groente, fruit en volkoren producten is dan niet genoeg. Extra foliumzuur zit in tabletjes.

 

Wat doet foliumzuur?

“Meteen na de bevruchting groeit bij het ongeboren kind het centrale zenuwstelsel”, legt drs Zelis – werkzaam als Gynaecoloog bij Zuyderland – uit. “Hieruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. Extra foliumzuur helpt hierbij. Door te weinig foliumzuur kan het kind geboren worden met een ‘openruggetje’. Kinderen met een openruggetje kunnen ernstig gehandicapt zijn. Maar foliumzuur is voor meer dingen belangrijk, zoals de aanmaak van bloedcellen. Waarschijnlijk is de kans op een hartafwijking of hazenlip bij het kind kleiner als je extra foliumzuur slikt.”

 

“Extra foliumzuur is dus hard nodig aan het begin van de zwangerschap. Slik het daarom voor en aan het begin van de zwangerschap.”

 

Wanneer moet je foliumzuur slikken?

“Als je van plan bent om zwanger te worden is het belangrijk om extra foliumzuurte gaan slikken. Het liefst 4 weken voordat je zwanger raakt. Als dat niet lukt, kun je ook met extra foliumzuur beginnen als je net zwanger bent. Je kunt het beste met foliumzuur beginnen als je stopt met de pil. Of als je stopt met een ander voorbehoedsmiddel. Word je niet direct zwanger? Blijf dan gewoon foliumzuur slikken. Je kunt deze vitamine zonder problemen maandenlang blijven slikken. Ga hiermee door tot je 10 weken zwanger bent.”

 

Hoeveel foliumzuur moet je slikken?

“De vitamine foliumzuur zit in tabletten. Slik elke dag een tablet van 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Je kunt deze tabletten zonder recept kopen bij een drogist of apotheek. Je kunt ook multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen gebruiken. In deze tabletten zit ook foliumzuur. Controleer altijd op de verpakking of een tablet de juiste hoeveelheid foliumzuur bevat. Multivitaminen kun je zonder recept kopen bij een drogist of apotheek. De drogist of apotheek kan je altijd meer informatie geven over foliumzuur.”

 

Overleg met je arts

“Overleg met je huisarts of gynaecoloog als je eerder een kind hebt gekregen met een open ruggetje. Je hebt dan een hogere dosis foliumzuur nodig. Dat gebeurt onder begeleiding van je arts.”

 

In het kort…

  • Foliumzuur zorgt dat een ongeboren kind zich goed kan ontwikkelen
  • Slik elke dag een tablet  foliumzuur
  • Begin vóór de zwangerschap met foliumzuur slikken
  • Blijf foliumzuur slikken tijdens de eerste maanden van de zwangerschap
  • Foliumzuur koop je zonder recept bij een drogist of apotheek

 

Voor vragen en meer informatie over foliumzuur of een kinderwens, neem dan contact op met het Zuyderland Geboortecentrum.

 

 

Geplaatst op 8 december 2019 | Categorie Kinderwens, nieuws, Zwanger

Vragen? Neem dan contact op!

Soms lopen de dingen niet zoals gehoopt. Samen met jou zoeken we naar een oplossing! Daarom kun je ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van jouw baby, peuter, kind en jongere. Wie wij zijn? Pedagogen, psychologen kind & jeugd en andere deskundigen. Wij werken in de regio Westelijke Mijnstreek actief samen met huisartsen, jeugdartsen en ketenpartners en denken graag met je mee (en vinden niets gek).

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

#opgroeienin046

Hulp nodig? Hallo zeggen? Of gewoon niks willen missen? Abonneer je dan nu!.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.