Sinterklaas | Q&A

30 november 2021

Vorige week vroegen we jullie via onze social mediakanalen om leuke verhalen en uitspraken van jullie kinderen tijdens de sinterklaasperiode. En om jullie opvoedvragen. In dit artikel beantwoorden wij deze vragen en hopen we jullie te laten glimlachen om elkaars verhalen. Want opvoeden rondom Sinterklaas is vooral ook heel leuk! 

Schoen zetten

 

Q: Mijn dochter slaapt heel erg onrustig als zij haar schoen heeft gezet, zo spannend vindt ze het. Ze zegt dat ze het eng vindt dat Piet midden in de nacht ons huis binnen komt, en durft daarom niet goed te gaan slapen. Hebben jullie tips?

 

A: Veel kinderen ervaren spanning in de sinterklaasperiode en stellen zichzelf veel vragen. Zelfs onrustig, slecht of helermaal niet slapen komt voor. Probeer te achterhalen wat het is dat jouw kind zoveel spanning geeft. Als dat is omdat het zich wat angstig voelt bij het idee dat er zomaar iemand het huis in kan komen ’s nachts, zou je ervoor kunnen kiezen om de schoen buiten te zetten. Of om de schoen overdag te zetten, voordat het naar school gaat. Bij thuiskomst is er dan een leuke verrassing! Blijft je kind dat een akelig idee vinden, dan bestaan er natuurlijk ook nog Post-pieten!

 

Overprikkeld op 5 december

 

Q: Op 5 december is onze zoon niet te genieten… we vieren ’s avonds pakjesavond met mijn ouders en het gezin van mijn zus. Hij is erg gevoelig voor de (leuk bedoelde) uitspraken van mijn familieleden als: ‘spannend he, zou hij wel komen dit jaar?’ en stuitert de hele dag door het huis. We proberen hem zoveel mogelijk af te leiden, maar dat gaat moeilijk. Zodra zijn neefjes er zijn wordt het alleen maar erger; hij doet steeds drukker en uiteindelijk resulteert het in ruzie, een huilbui of zo vermoeid zijn dat er eigenlijk nog maar weinig te genieten valt van de pakjesavond. Hoe kunnen we dit anders doen zodat het voor hem ook leuk is?

 

A: Sommige kinderen zijn gevoeliger voor prikkels en overdenken situaties meer dan andere. Het kan zijn dat de ‘drukte’ (familie over de vloer) hem parten speelt, maar ook de verwachting. Gaat Sinterklaas inderdaad wel komen? Wat als hij ons vergeet? Op deze manier een hele lange dag wachten terwijl je hoofdje overloopt en er zoveel vragen zijn, kan teveel worden. Als ouder is het belangrijk om te achterhalen wat er speelt en daarop te anticiperen. Wat maakt nu dat je kind overprikkeld raakt? Is je kindje gevoelig voor drukte en rumoer? Bedenk dan of je pakjesavond wel in een groot gezelschap wilt vieren. Misschien is het voor zo’n kind wel rustiger als dit enkel met het eigen gezin en in het eigen huis gebeurt. Duurt voor jouw kind de dag te lang tot pakjesavond en draait het zich helemaal op? Misschien is een ‘pakjesochtend’ dan wel veel fijner! Zo is er ook nog tijd om lekker de rest van de dag in alle rust te spelen en te genieten van de kadootjes.

 

Onrustige drukke periode

 

Q: Die weken dat de Sint in het land is duren me eigenlijk altijd te lang… het is heel leuk, maar het veroorzaakt zoveel onrust bij onze kinderen! Druk gedrag, slecht slapen, veel ruzietjes, continu vragen stellen, ongeduldig zijn… Het is ook overal: op televisie, in de winkels, familie praat erover, kadootjes bij oma, Sinterklaasmiddag in het dorp, schoen zetten bij oom en tante, Pieten in het winkelcentrum, op school wordt er veel aandacht aan besteed. Er lijkt geen ontsnappen mogelijk! Wat kunnen we thuis doen aan deze overkill aan Sint en Piet?

 

A: Als ouder ben je zelf de baas over je planning. Klinkt gemakkelijk, maar tegelijkertijd is daar oma die zo graag iets wil organiseren en die je niet teleur wilt stellen. En alle kindjes uit de klas gaan naar de Sinterklaasmiddag in het dorp, dus dan voel je je misschien ook wel verplicht om te gaan. Kijk hier eens kritisch naar… wat vind je écht belangrijk, en wat kun je eventueel achterwege laten? Probeer ook niet teveel achter elkaar te plannen, dus niet 3 sinterklaasactiviteiten in 1 weekend bijvoorbeeld. Sommige kinderen vinden dit hartstikke leuk, anderen raken wat van slag. Kijk dus goed naar je eigen kind. En bedenk: je hoeft niet alles te doen ‘zoals het hoort’, durf daar gerust van af te wijken. Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal niet thuis te kijken, omdat je weet dat op de school van je kind ook gekeken wordt.

 

Leuke anekdotes, grappige uitspraken

 

“Tijdens een etentje zat onze dochter van 3 bij twee al wat oudere kinderen uit onze familie. De oudste van de twee vertelde dat ze vanavond de schoen mocht zetten. Ze vroeg aan mijn dochter of zij dat ook mocht. Dochter keek twijfelend naar mij, waarop ik reageerde: ‘Jij mag dat ook schat!’ Die avond thuis gingen we daadwerkelijk de schoen zetten. Ik vertelde haar dat (als haar kadootjes niet achter die gesloten deur op de boot lagen 😉 zij de volgende ochtend een kadootje in haar schoen zou vinden. Mijn dochter keek me heel verbaasd met grote ogen aan: ‘KRIJG IK DAN EEN KADOOTJE?!?!’ Oeps, blijkbaar helemaal vergeten uit te leggen wat de schoen zetten precies betekent…”

 

“Mijn zoon van 3 zet zijn schoen. We stoppen er een wortel in voor Ozosnel. Zoon kijkt naar de achterdeur, weer naar de wortel, nog eens naar de deur. ‘Mama? Hoe komt Ozosnel hier eigenlijk binnen? Hij past echt niet door onze deur hoor!’ Nu al zo’n moeilijke vragen? Je bent pas 3, dacht ik toen…”

 

“Ik was ooit een keer gevraagd om de Pieten te helpen tijdens een Sinterklaasmiddag bij ons in de wijk. In vol ornaat zat ik wat te kletsen met een klein mannetje, die me vertelde over een tekening die hij in zijn schoen had gestopt. Uiteraard gaf ik hem veel complimentjes over zijn mooie tekening en wilde vrolijk verder kletsen. Totdat hij me vroeg: ‘Maar wat stond er dan op mijn tekening? Heb je ‘m wel echt gezien?’ Gelukkig had ik goed geraden dat Sinterklaas erop stond, anders had ik geheugenverlies moeten veinzen!”

 

“Toen ik op een zondagochtend wakker werd realiseerde ik me dat ik voor het slapen gaan totaal vergeten was om de schoentjes te vullen… Ik hoorde m’n jongste al rommelen in zijn kamertje, klaar om naar beneden te gaan. Snel trok ik mijn badjas aan. Op de gang bovenaan de trap kwam ik hem tegen. Ik duwde hem iets te enthousiast aan de kant terwijl ik riep: ‘Blijf jij nog maar even boven bij papa, mama gaat een verrassingsontbijtje maken!’ Om er vervolgens achter te komen dat we niet veel meer in huis hadden dan een boterham en 1 plakje kaas. Dus toen werd het noodgedwongen maar een pepernoten-op je-brood-ontbijt, met een briefje van Piet erbij dat het mocht 😉 Zo een slordige moeder als ik me toen voelde, zo hard lach ik er nu om: onze zoon praat er jaren later nóg over! ‘Weet je nog mam, toen ik van Snoep-Piet pepernoten op mijn brood mocht doen!’

 

Tot de volgende thema-Q&A!

 

Opgroeienin046 wenst jullie een hele fijne en gezellige pakjesavond (of -ochtend ;-)!

Tot onze volgende thema-Q&A. Ideeën? Welke thema’s zien jullie graag aan bod? Laat het ons weten.

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 30 november 2021 | Categorie Nieuws, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.