Gezondheid bij jongeren

Help, mijn lichaam verandert!?

Als je in de puberteit komt verandert jouw lichaam aan de buitenkant, máár ook aan de binnenkant. Meestal vanaf je 11e jaar (bij meiden) en 13e jaar (bij jongens), maar vaak ook eerder begint je lichaam zich te ontwikkelen. Ze zeggen weleens ‘de hormonen gieren door je lijf’. Dat gebeurt inderdaad in je puberteit. Hormonen zijn de chemische stoffen in je lichaam die lichaamsprocessen regelen. Je gaat er volwassener uitzien.

 

Meisjes krijgen borsten, beharing op de benen, oksels en in de schaamstreek. De menstruatie (ongesteldheid) komt op gang. Hierdoor wordt je vruchtbaar en kun je zwanger worden.

 

Jongens krijgen baardgroei, schaamhaar en de ‘baard in hun keel’, een lage, zwaardere stem. Je penis en ballen gaan groeien. Je hebt weleens een spontane zaadlozing (natte droom).

In deze fase van je leven veranderen je hersenen, waardoor je dingen anders gaat bekijken dan vroeger. Je wordt gevoeliger voor prikkels, kunt snel afgeleid zijn, en (tijdelijk) van alles vergeten. Misschien vraag je je weleens af of anderen je aardig vinden? Of je er ‘normaal’ uitziet? Dit soort vragen horen bij je puberteit. Je vrienden hebben waarschijnlijk hetzelfde.

Aan al die veranderingen in je lichaam moet je wennen. Je kunt je er soms flink onzeker en onhandig door voelen. Het belangrijkste om te weten is dat het normaal is. Het hele proces van lichamelijk volwassen en geslachtsrijp worden, duurt ongeveer 2 jaar.

 

Wil je meer hierover weten? Klik hier voor de ‘pubergids voor meisjes’. En klik hier voor de ‘pubergids’ voor jongens’. Natuurlijk kun je met jouw vragen ook altijd terecht bij de GGD Zuid-Limburg of chat met een professional via JouwGGD.

 

Wat als ik vragen heb over mijn gezondheid?

We hoeven het je vast niet uit te leggen: om gezond op te groeien moet je ervoor zorgen dat je een gezonde levensstijl nastreeft. Dit betekent dat je bewust eet en voldoende beweegt. En nee, dit betekent niet dat je alleen gezonde dingen moet eten of je dagelijks in de sportschool met gewichten moet trainen. Sterker nog, wanneer je juist te veel traint kan dit op lange termijn juist problemen veroorzaken, omdat je spieren zich sneller ontwikkelen dan je botten die nu nog volop in groei zijn.

 

Een gezonde levensstijl zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit, er goed uitziet en je goed kunt concentreren op je school, studie of werk. Voor meer informatie over gezonde voeding en je ‘lekker in je lijf ‘ voelen vind je hier meer informatie van het Voedingscentrum. Bij vragen of twijfels over jouw gezondheid en voeding, kun je altijd een afspraak maken bij je huisarts, een jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD Zuid-Limburg.

 

Zie ook: ‘Anoniem chatten‘ van JouwGGD.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Soms lopen de dingen niet zoals gehoopt. Samen met jou zoeken we naar een oplossing! Daarom kun je ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van jouw baby, peuter, kind en jongere. Wie wij zijn? Pedagogen, psychologen kind & jeugd en andere deskundigen. Wij werken in de regio Westelijke Mijnstreek actief samen met huisartsen, jeugdartsen en ketenpartners en denken graag met je mee (en vinden niets gek).

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.